Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Det okända men livsviktiga vitaminet – får du i dig tillräckligt?

10 apr, 2017 
Får du i dig tillräckligt av kolin?
Det finns ett vitamin de flesta av oss aldrig hört talas om. Nu visar forskning dessutom att många har brist på det...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är livsviktigt för minnet, inlärnings- och prestationsförmågan, omsättningen av fett och för att vi ska kunna ta upp kalcium. Och det är lika viktigt som folsyra för gravida och foster.

Trots det är det inte många som har hört talas om kolin, ett näringsämne som hör till gruppen B-vitaminer.  Enligt en ny studie får hela 90 procent av amerikanerna i sig för lite kolin.

Tidigare har man trott att kroppen själv kan tillverka det kolin vi behöver. Men nya rön visar att det kanske inte stämmer – och därför behöver vi få i oss mer av det via maten.  Bland annat har man sett att kroppens lager av kolin kan minska rejält under graviditet och efter klimakteriet.

Kolinbrist har även kopplats ihop med demenssjukdomar. Problemet är att många inte vet om att de kan behöva få i sig mer kolin via maten, än mindre vet man vilka livsmedel det finns i.

Det amerikanska livsmedelsverket FDA rekommenderar nu att kolin ska stå med i näringsdeklarationen på de livsmedel som innehåller det. Där rekommenderas ett dagligt intag av 550 milligram kolin per dag. I Sverige saknas rekommendationer.

Annons

Läs också: 5 oväntade tecken på att du har vitaminbrist

 

Här hittar du kolin:

Lever

Äggula

Limabönor

Solrosfrön

Brysselkål och broccoli

Jordnötter

Sjötunga men även annan fisk

Kött

Kyckling

 

PSST! Två ägg ger dig halva dagsbehovet av kolin, menar FDA.

 

Därför är kolin så viktigt: 

Studier har visat att extra tillskott av kolin förbättrar minnet och reaktionsförmågan. Det höjer även prestationen hos idrottsmän. Kolin används också som behandling av demenssjukdom eftersom det är så viktigt för hjärnans funktioner. Det är även viktigt för utvecklingen av nervsystemet hos foster. Kolinbrist misstänks också hänga ihop med fettlever.

Källor: Journal of American College of Nutrition, Washington Post

Foto: Thinkstock

 

Vitaminet som hjälper dig tappa kilon

d-vitamin

Läs också: Vitaminet som hjälper dig tappa kilon

 

Läs mer om vitaminer, mineraler och hälsa – prenumerera på MåBra:s nyhetsbrev!

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons