Dåligt minne? Då ska du använda den här kryddan

Rosmarin är inte bara gott till lamm – den aromatiska doften har också en stark påverkan på vår kognitiva förmåga.

Det är forskare vid brittiska University of Northumbria som gjort studier som visar att rosmarinolja kan förbättra långtidsminnet och förmågan att räkna tal i huvudet.

Läs också: Nu är det bevisat: Kvinnor har bättre minne än män!

En ny studie visar på ännu mer.

– I den här studien testade vi det prospektiva minnet som handlar om förmågan att minnas händelser som kommer att inträffa i framtiden och att komma ihåg uppgifter som ska göras en speciell tid, något som är oerhört viktigt i det dagliga livet, säger Mark Moss, chef för psykologiska institutionen på universitetet i ett pressmeddelande.

Doften av rosmarin kan förbättra minnet visar ny forskning!  Foto: Thinkstock

I studien sattes deltagare i två rum. Ett av rummen doftade av rosmarinolja och ett var doftfritt. Man gav sedan deltagarna uppgifter för att testa minnet, samt fylla i en enkät om sin hälsa och sinnesstämning och lämna ett blodprov där mängden av rosmarindoftämnet 1,8-cineol de hade i blodet.

Läs också: Svensk studie: Viktnedgång kan förbättra minnet

Enligt resultatet löste de personer som luktat på rosmarin uppgifterna bättre, och det berodde inte på humöret. De kände sig inte gladare, lugnare eller piggare av rosmarinen. Den enda fysiska skillnaden av mängden av rosmarinens doftämne i blodet.

Nu hoppas forskarna att rosmarin i framtiden ska kunna hjälpa personer med minnesproblem.

Källa: Land, University of Northumbria

Foto: Shutterstock

 

 

Utvald läsning