Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Vad händer egentligen när vi upplever déjà vu?

21 feb, 2017 
Thowe Wagner Larsson
Vad händer i hjärnan och kroppen när du upplever "déjà vu", känslan att du har varit med om samma sak tidigare?
Annons

Har du varit med om att du plötsligt känner att du har varit med om samma upplevelse tidigare utan att du kan sätta fingret på när? En obehaglig känsla som kan uppstå när som helst utan att du förstår eller vet varför? Fenomenet kallas déjà vu och är franska för ”redan sett”.

Men vad betyder det egentligen?

Teori 1:

Du lägger märke till något, till exempel en främlings ansikte på tunnelbanan, men anser att det är oviktig information och ”glömmer bort” det. Lite senare ser du någon som är väldigt lik främlingen vars ansikte du såg på tunnelbanan. Du får en kuslig känsla av förtrogenhet utan att du riktigt kan förstå varför. Du kanske tror att ditt minne är så bra att du kan minnas en människas ansikte du sett för länge sen, men egentligen handlar det om ett falskt minne – du förväxlar den andre främlingens ansikte med den första främlingens.

Teori 2:

En annan teori menar att vi faktiskt har sett något eller varit med om något två gånger utan att ha registrerat det den första gången. Ett exempel är att du kliver in på en ny restaurang men så fort du har kommit in tittar nu ner på telefonen för att läsa ett sms. Du har alltså sett restaurangens interiör men blev genast distraherad. När du sedan tittar upp från telefonen ser du restaurangens interiör igen för vad som känns för första gången men som egentligen är för andra gången. Och du får den där konstiga känslan av att du har varit där förut.

Annons

Läs också: Nu är det bevisat: Kvinnor har bättre minne än män

Vad säger forskningen?

I en studie från 2012, publicerad i Consciousness and Cognition, såg man att deltagare upplevde déjà vu genom att låta dem gå igenom olika 3D-miljöer som hade specifika strukturer som matchade varandra. Till exempel kunde ett fönster i badrummet ha samma mönster som en vägghylla i en garderob vilket kunde framkalla känslan av déjà vu. Dessa var alltså inte minnesbilder från deltagarna utan enbart tillgjorda 3D-miljöer.

I en annan studie, publicerad i International Conference on Memory 2016, fick 21 deltagare en serie ord upplästa för sig där alla var relaterade till sömn (till exempel kudde, dröm, natt) men själva ordet sömn nämndes aldrig. Därefter frågade man om deltagarna hade hört något ord som började med bokstaven ”s” vilket alla korrekt nekade till. När de sedan blev tillfrågade om de hade hört ordet ”sömn” blev samtliga deltagare tveksamma. Alla kände nämligen att de hade hade hört ordet sömn, tack vare de andra orden. Men eftersom de visste att det inte fanns ett ord som hade börjat på ”s” visste de också att de inte hört ordet ”sömn”.

Annons

När man tittade på deltagarnas hjärnscanning såg man att aktiviteten i hjärnan inte skedde i hippocampus, delen där minnen lagras, utan istället i de områden som aktiveras när vi ska fatta beslut. Nästan som att deltagarna var nära på att skapa ett falskt minne av att de har hört ordet ”sömn” men känslan av déjà vu fick dem att känna att något var fel.

Så, vad händer egentligen? Vi vet inte det exakta svaret på den frågan. Men vi kan konstatera att det är ett tecken på att vår komplexa minnesprocess fungerar som den ska. Och att det inte är farligt, så nästa gång du får déjà vu kan du lugna dig med att allt är som det ska.

Källa: Refinery 29

Foto: Thinkstock

 

Så enkelt tränar du ditt minne – 3 tips!

Träna minnet aktivt.

Läs också: Så enkelt tränar du ditt minne – 3 tips!

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons