Har jag blivit dement redan vid 51?

Fråga:

Jag har börjat glömma namn, till exempel på mitt favoritband, en kändis eller ett tv-program. Jag får söka länge i minnet innan jag kommer på det. Ska jag bli orolig? Jag är 51 och fullt frisk men stressad i perioder. Hur vet jag om det här beror på demens eller stress? Kan man testa det?

Svar:

Att inte vara lika kvick när det gäller namn eller liknande är mycket vanligt och känns igen av i princip alla i din ålder och uppåt. Det är ju dels en hel del som har redan har hunnit lagras i hjärnan, dels kan den fungera en aning långsammare med åren. Men visst påverkas minnet av att vi är stressade eller sover sämre under en period också. För att kunna svara på dina frågor om hur man skiljer vanlig glömska från demens krävs att man går igenom ärftlighet för demens och riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom.

Tester görs inom en så kallad glömske- eller demensutredning. Då ingår blodprover för att utesluta andra orsaker som blodbrist eller låg ämnesomsättning till att man är ”segare” än tidigare. Man kollar även hjärnan med en skiktröntgen och gör minnestester.

Då du är frisk och förhoppningsvis håller igång och lever sunt så handlar det du beskriver nog mest om vanlig glömska som kan tränas upp. Korsord, frågesporter och sällskapsspel som memory är bra övningar. Det är alltså inte onormalt att glömma namn eller ta lite tid på sig med att komma på dem. Mer oroväckande är om man glömmer planerade möten vid upprepade tillfällen och om de som är nära i ens omgivning påpekar att man glömmer mer eller har ändrats i sin person – att man inte gör som man brukar eller kanske frågar om helt enkla och vanliga rutiner man alltid haft – det vill säga att uppfattningsförmågan har ändrats. Jag tycker att du ska ta det med ro.

Gör gärna lite hjärngympa i form av minneslekar enligt ovan, men självklart kan du be om blodprover om du tycker att du blivit onödigt trög i huvudet.

//Gunilla

Utvald läsning