Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Nya rön: Frukosten är livsviktig!

24 jul, 2013 
Frukosten är det viktigaste målet.
Dagens viktigaste mål brukar man ju säga om frukosten – med all rätt. Ny forskning visar hur viktigt det egentligen är att få något i magen direkt på morgonen, inte minst för att hålla hjärtat i form.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att äta frukost är bland snällaste du kan göra för din kropp. Förutom att det hjälper dig att fokusera bättre och att hålla vikten så har forskarna nu sett att risken att dö av hjärtsjukdom ökar med hela 27 procent om vi skippar morgonmålet regelbundet. Innan vi har fått något i magen stiger halterna av kolesterol och insulin i kroppen, vi får dessutom högre blodtryck. Effekten av det blir en påfrestning för kroppen som över tid kan leda till diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

I studien deltog 27 000 personer och den har pågått i sexton år vid Harvard School of Public Health i Boston. Samma studie visade att de som hoppade över frukosten oftare rökte och drack mer alkohol än frukostätare, men det påverkar inte studiens resultat. Man såg också att äta sent på kvällen ökar risken för hjärtproblem ytterligare.

 

Mer frukostläsning:

Frukosten som gör dig mättare – och lättare!
Frukostguiden: Gör din egen nyttiga helgfrukost!
Gröt till frukost – 10 recept som ger dig energi!
Börja din viktminskning med en rejäl frukost

Källa: Svt, SvD

AV: Sandra Hiort

BILD: Thinkstock

Annons