Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

4 nyttiga frukostar – för dig som har bråttom

04 mar, 2023 
AvKarin Magnusson
avocado-macka och fil med müsli
Hör du till dem som sällan har tid för frukost på morgonen? Här tipsar dietisten Karin Magnussons om hur du enkelt kan göra riktigt snabba frukostarna nyttiga – med protein, långsamma kolhydrater, fett och näringsämnen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En näringsrik frukost kan bestå av många olika saker; gröt, fil, yoghurt, mackor, ägg, frukt, smoothies eller varm mat. Och med tanke på att frukost ofta är en måltid som sitter djupt rotad i oss, så gäller det att vara realistisk.

– Om du ätit mackor till frukost under hela ditt liv för att du tycker att det är både gott och enkelt, är det inte troligt att du plötsligt ska börja göra äggröra eller mixa en grön smoothie, säger dietisten Karin Magnusson.

Därför är frukosten så viktigBrand logo
Därför är frukosten så viktig

Hon tipsar om att du med små medel kan göra den frukost du äter idag lite nyttigare. Som till exempel att byta brödsort, ersätta sylt med bär, byta från fruktyoghurt till naturell yoghurt och välja ett mer proteinrikt pålägg. Så att frukosten får en bättre näringssammansättning.

Annons

Detta bör du undvika att äta till frukost

– Det jag däremot tycker att du ska undvika till frukost är att stoppa i dig stora mängder snabba kolhydrater och socker. Detta är kanske inte helt enkelt med tanke på att många vanliga frukostprodukter innehåller mycket av just detta. Men att äta en ljus rost-brödmacka i kombination med till exempel ägg och tomater är en helt annan sak än att äta fyra skivor rostbröd och dricka O’boy till, säger Karin Magnusson.

Att ha lite honung i en skål med kvarg, bär och nötter är inga konstigheter. Det är mängden socker eller snabba kolhydrater som är det viktiga här.

– Det du kanske vill undvika är att kombinera fruktyoghurt, ljust fluffbröd, fiberfattiga och/eller sockrade flingor, sylt, nutella, marmelad och O’boy i en och samma frukost, säger hon.

Nyttig smoothiefrukost

Rosa smoothie i glasburk

Mixa ihop banan, valfria bär, kvarg eller grekisk proteinyoghurt. Söta med lite vaniljpulver eller honung om du vill. Det här är en frukost som brukar passa den som kanske har svårt att äta på morgonen men ändå vill ha i sig energi, det är också en lätt frukost att göra iordning och ta med sig om man vill äta lite senare. Vill man äta den som smoothie bowl med sked så kan man göra konsistensen lite tjockare.

Annons

Nyttig mackfrukost

Mackor med ägg och avokado på en bricka.

För den som föredrar smörgås till frukost är det bra att välja rågbröd med hela korn. Sedan kan man variera sin macka med mättande och näringsrika pålägg. Till exempel keso och tomat, skivat ägg, avokado och paprika eller jordnötssmör och rivet äpple.

Nyttig yoghurt/fil-frukost

fil med müsli och bär

Vill du hålla det supersnabbt och enkelt – ät en skål naturell fil eller yoghurt med müsli. Vill du ha extra protein, till exempel för att hålla dig mätt längre, så kan du ersätta den vanliga filen eller yoghurten med proteinyoghurt, kvarg eller yoghurtkvarg. Toppa även din müsli med skivad frukt och/eller bär.

Annons

Nyttig grötfrukost

Gröt i en skål, toppad med äpple.

Havregrynsgröt innehåller mycket näring och går snabbt att göra. Koka gärna upp din havregrynsgröt tillsammans med ett ägg (så kallad scrambled oats) för ännu mer näring och mättnad. Då rör du helt enkelt ner ägget i gröten medan du kokar den. Eller så kan du komplettera gröten med en kokt ägg till om du föredrar det. Toppa gärna gröten med förslagsvis jordnötssmör, rivet äpple och kanel. Eller med olika bär.

Annons