SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

Forskare: Ät frukost – för hjärtats skull

06 okt, 2017 
AvHelena Sjögren
Smoothiebowl
Många hävdar att frukosten är dagens viktigaste mål. Nu visar en ny studie att den som skippar frukosten löper ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Frukostens betydelse för människors hälsa är omdiskuterad. Nu pekar ny forskning på ännu fler fördelar med just frukost.

Studien, som nyligen publicerades i Journal of the American College of Cardiology, är en del av ett större forskningsprojekt som kommer att löpa över en tioårsperiod.

Läs också: Starta dagen med bästa frukosten – 10 recept

Över 4000 medelålders bankmedarbetare, utan några tidigare dokumenterade hjärt- och kärlsjukdomar, deltar i studien. Vid uppstarten fick deltagarna svara på frågor kring sina matvanor de senaste 15 dagarna. Forskarna samlade även in uppgifter som BMI, kolesterolvärden, utbildningsnivå, aktivitetsgrad och om personen röker eller inte. Dessutom mätte de graden av åderförkalkning runt hjärtat, låren och nacken.

”Problemet är vad du äter senare”

Utifrån materialet har forskarna nu kunnat konstatera att de som valt bort frukosten hade mer fettlagringar i artärerna än de som åt en energirik frukost.

Annons

– Att strunta i frukosten är inte problem i sig, problemet är egentligen vad du äter senare, säger Valentin Fuster, en av forskarna bakom studien, till The Guardian.

Valentin Fuster argumenterar för att den uteblivna frukosten rubbar kroppens naturliga rytm, vilket gör att folk äter fler kalorier senare under dagen.

Läs också: Gröt till frukost – 10 recept som ger energi!

Enligt forskaren är den uteblivna frukosten snarare ett symptom på en dålig livsstil. Utifrån det insamlade materialet var de som struntade i frukost var i högre grad överviktiga, hade högre blodtryck, drack mer alkohol, rökte mer och åt också mer rött kött än de som åt frukost.

Kan vara en bra indikator

Men eftersom studien bara utgår från ett mättillfälle är det svårt att dra några långtgående slutsatser.

Naveed Sattar, professor i metabolisk medicin vid University of Glasgow, har inte varit en del av studien och tycker inte att undersökningen kan slå fast att frukostätare automatiskt har en mer hälsosam livsstil. Däremot tror han att människors frukostvanor kan vara en bra livsstilsindikator.

Läs också: 5 tips för en nyttigare frukost

– Det kan vara ett bra sätt att identifiera personer som löper en högre risk, säger han till The Guardian.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Annons