Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Att äta frukost minskar stress - här är valen som ger bäst effekt

25 okt, 2018 
Att äta frukost minskar stress - här är 10 val som boostar effekten
Att äta en bra frukost ger dig en bra start på dagen på många sätt. Men visste du att frukost också är ett bra sätt att sänka nivån av stresshormonet kortisol? Vilken frukost du äter kan också göra stor skillnad – här är bästa valen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 Frukostmissar som förstör hela din dagBrand logo
7 Frukostmissar som förstör hela din dag

Många väljer bort frukosten för att slippa stress på morgonen, och kanske kunna snooza längre istället. Skönt för stunden, men i själva verket kan effekten bli den motsatta. När kroppen får ordentligt med näring har den lättare att hantera stress och frukosten är ett bra sätt att sänka nivån av stresshormonet kortisol, menar näringsfysiologen Emanuel Widmark.

– Vi behöver kortisolet när väckarklockan ringer, annars skulle vi inte vakna ordentligt. Men det är inte bra att gå runt med för höga nivåer för länge. Bästa sättet att motverka kortisolpåslaget är att äta frukost, och gärna en kolhydratrik sådan. Kolhydrater dämpar kortisolet bäst, och dessutom behöver vi glukos för att få igång tankeverksamheten inför dagen, säger han.

– Du har hela dagens aktiviteter framför dig. Att äta en bra frukost ger dig energi, vilket i sin tur blir en bra motivationsfaktor för att träna och att göra andra bra och hälsosamma val. 

Annons

Men det gäller såklart att göra smarta frukostval. Som tur är råkar många livsmedel som är vanliga på det svenska frukostbordet vara fulla av ämnen som minskar stress – kolla bara in det här frestande listan.

10 smarta frukostval som dämpar stress

Blåbär

Innehåller massor av antioxidanter, vitamin C och E samt kalium, magnesium och mangan som hjälper dig att lindra både fysiska spänningar och stress.

Banan

Rik på magnesium och kalium, som är både muskelavslappnande och rogivande. 

Grönt te

Är du stressad, skippa kaffet till förmån för grönt te som kan minska symptom av både psykisk och fysisk stress. Det innehåller bara hälften så mycket koffein som kaffe och dessutom ämnet teanin som minskar stress, ökar avslappning och dämpar ångest med en omedelbar effekt.

Avokado

Livsmedel med mycket B-vitaminer, som avokado, stimulerar produktionen av serotonin och dopamin vilket gör oss mindre mottagliga för stress. Dessutom innehåller avokado både fleromättade fetter och kalium som verkar lugnande.

Annons

Apelsin

En daglig dos av citrusfrukt kan minska stress genom att bidra till sänkt blodtryck och lägre halter av stresshormonet kortisol. 

Ägg

Ägg är rika på zink, en viktig mineral som bland annat behövs för hormonsättningen och humöret. Brist kan leda till irritation, aggression och nedstämdhet. 

Mandlar

Mandlar innehåller E- och B-vitamin och nyttiga fetter som ökar dina energinivåer. De kan också hjälpa till att lindra matsmältningsproblem, ett inte helt ovanligt symptom vid stress.

Havregryn

Havregryn främjar produktionen av ”må bra”-hormonet serotonin i hjärnan. Dessutom utsöndras energin jämnt under lång tid eftersom havregryn innehåller mycket fibrer. Havregryn är också en bra källa till avstressande magnesium.

Naturell yoghurt

Forskning visar att det finns ett samband mellan syrad mat, god maghälsa och psykiskt välbefinnande. Probiotikan i yoghurten kan också minska utsöndringen av stresshormonet kortisol.

Annons

Spenat och andra gröna bladgrönsaker

Personer som är deprimerade eller lider av ångest har ofta låga halter av B-vitamin och folsyra, något det finns gott om i de gröna bladen. Spenat innehåller dessutom magnesium, som lindrar stress.

Recept – den ultimata avstressande frukost-smoothien

Smoothie som minskar stress - recept
Så god, enkel och nyttig!

Är du ingen frukostmänniska? Gör en smoothie kvällen innan och ställ in kylen. Sett till listan ovan är den här mättande powersmoothien en riktigt bra (och god) start på dagen!

Bara att mixa – du behöver:

1 dl apelsinjuice

2 dl naturell yoghurt eller mandelmjölk

2 dl frysta blåbär

 1 rått ägg

1 liten banan

1/2 avocado

En liten näve havregryn

En liten näve spenat

1 cm ingefära

En skvätt citron

Läs också: Hur mår du? Ta tempen på din stress här!

Läs också: 8 nyttiga frukostar – för dig som vill börja dagen på topp!

Bildkälla: IBL   Källor: Country Living och Harvard Health Publications

Annons