HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

De startade frukostklubben där främlingar kan prata om allt

05 feb, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Doreen Månsson och Gabriel Forss breakfastclub
Det började med att Doreen Månsson och vännen Gabriel Forss sågs för frukostdejter för att ventilera sina "skav" som de kallar det – de små och stora svårigheterna i livet. Nu har de D & G Breakfastclub – en plattform där främlingar kan tala ut och få stöd, utan att bli dömda.
Annons

En gång i månaden träffas ett sextiotal, för varandra helt främmande, människor för att äta frukost och prata ut om sina problem. Konceptet kallas D & G Breakfastclub och det är programledaren och pr-proffset Doreen Månsson och hennes bästa vän, körledaren och sångaren Gabriel Forss som ligger bakom idén.

– Vi båda lever väldigt hektiska liv men prioriterar att ses och prata av oss om vad som skaver och känns jobbigt just nu. Lunchen äter vi båda i farten, maten på kvällen äter man med de man kanske är irriterad på, därför kändes frukost-träffar perfekt för oss två, berättar Doreen.

Och det var här, på en av Gabriel och Doreens egna små frukostdejter som idén kläcktes. Varför inte få med ett helt gäng med människor som också behöver prata av sig och få en paus i vardagen? Sagt och gjort. Nu har D & G Breakfastclub träffats på hotell Haymarket i Stockholm vid två tillfällen och pratat av sig. Vem som helst får anmäla sig och man får delta hur få eller många gånger som man vill.

Annons

Vill skapa en trygg plats

Doreen berättar att hon läst en studie från Columbia University där man kom fram till att hålla hemligheter inom sig bidrar till en sämre hälsa. Och man har sett samband mellan hemligheter och depression, ångest och dåligt psykiskt välmående.

– Forskare har kommit fram till att det kvittar vem du pratar med om dina inre tankar och skav, det kvittar om det är en psykolog eller en främling. Detta är något vi verkligen har tagit fasta på. Detta ska vara en trygg plats där du kan våga berätta vad du vill, säger Doreen och Gabriel fyller i:

– What is said at D & G Breakfastclub stays at D & G Breakfastclub, det är vår enda regel.

Praktiskt går träffarna till så att alla samlas och slår sig ned vid varsitt bord om 5-6 personer runt varje. En lapp, penna och skål ligger framför en på bordet. Varje person skriver ner sina funderingar, eller ”skav” som Gabriel och Doreen kallar det. Lapparna läggs i skålen och sedan diskuteras varje skav eller ämne i femton minuter vardera.

Gabriel Forss och Doreen Månsson breakfastclub.
Gabriel Forss och Doreen Månsson under den senaste frukostklubben som hölls i december. I bakgrunden är samtalen i full gång.

– Om man skriver ner det som skaver på en lapp, lägger ifrån sig det och dessutom pratar av sig om det, då är det borta när man går härifrån. Du har även möjlighet att vara till stor hjälp för någon annan och just det tror jag att folk har en stor längtan till. Vi vill alla känna oss behövda, säger Doreen.

Annons

Har social fobi

Hon påpekar att frukostklubben till en början inte kändes självklar. Att själva öppna upp sig om sina skav är en stor utmaning för de båda bästisarna. De anser nämligen att det är en stor prövning att träffa mycket folk på till exempel kändis-events och premiärer.

– Vad många kanske inte vet är att både jag och Gabriel har en extrem social fobi, vi är de där två som gömmer oss bakom varandra på event och som alltid vill sitta i ett hörn och ha uppsikt över folk, säger Doreen.

– Jag tycker dessutom att den sociala fobin har blivit värre med åren, ibland kan jag viska till Doreen att ”nu låtsas vi pratar med varandra för nu kommer det folk”. I grund och botten tror jag att många känner så och att vi alla är ganska lika. Men vi växer av att utmanas, säger Gabriel.

Under en av frukostklubbens träffar är MåBra på plats och Gabriel berättar ärligt inför det stora deltagarantalet om sitt eget skav, nämligen julfirandet.

Annons

– Jag har inga barn och en sambo från Serbien som firar jul den 7 januari, så visst känner jag mig utanför på julen. Under många år flydde jag till Miami för att slippa känna utanförskapet, men de senaste två åren har jag tagit tjuren vid hornen och firat hemma i Sverige. Även om jag firar jul med familjen är det blandat med ångest, erkänner Gabriel.

Även Doreen berättar högt om ett skav hon vill ventilera, både för att själv få lite tips, men också för att få andra i rummet att våga dela med sig.

– Jag har en kompis som är jättetrevlig och som jag nyligen blev hembjuden till, problemet är bara att hon aldrig ställer en enda fråga till mig. Det får mig att känna att när ingen är nyfiken på mig så finns jag inte, men samtidigt skäms jag för att de ska tro att jag ”bara vill prata om mig själv hela tiden”. Men jag vill ju också att någon ska fråga mig hur det går med mina barn eller min relation, som de frågar alla andra kompisar.

Annons

Olika åldrar möts

Gabriel menar att alla inblandade tjänar på att våga öppna upp.

– Det kan vara lättare att öppna upp för främlingar, de dömer en inte på samma vis som vänner kan göra. Och då riskerar man att förlora dem.

Fördelen med klubben är att så många olika åldersgrupper samlas på en och samma plats. Människor som kanske aldrig hade pratat med varandra om de setts på stan.

– En kvinnan undrade hur hon skulle kunna få vara en del av sin tjugoåriga dotters liv utan att vara påträngande. Då satt det en 22-åring bredvid som kunde svara på det. En 66-årig kvinna har vanligtvis inga 22-åriga tjejkompisar, men här möts de och kan utbyta erfarenheter åt båda håll, vilket är väldigt fint, säger Doreen.

Förhoppningen för klubben är att flera andra ska inspireras och dra igång liknande initiativ, vare sig det handlar om arbetsplatser eller kompisgänget. Framöver vill Doreen och Gabriel anordna träffar i andra städer utanför Stockholm.

Vill du få information om fler träffar för D & G Breakfastclub? Håll koll på Doreens blogg eller Instagram, eller Gabriels facebook-sida.

Foto: Johanna Bengtsson

 

Annons