Borsta tänderna före eller efter frukost? Så här säger tandläkaren

kvinna borsta sina tänder
Så håller du tänderna friska längre
Slå på ljud

Det är lätt att slarva med – eller kanske till och med strunta i – tandborstningen nu när många jobbar hemma under pandemin.

– Det jag ser nu i pandemitider är att man rent generellt har en sämre munhälsa. Mina patienter som jobbar hemma kommer ur sina rutiner. Jag får höra att de ibland inte ens borstar tänderna på morgonen, säger Anna Wraxe, tandläkare på Team Wraxe i Stockholm.

anna wraxe

Anna Wraxe är tandläkare.

Hötorgstandläkarna

Det här har lett till att hon lagar fler hål än någonsin och att många som har problem med tandlossning sedan tidigare blivit sämre. Att hoppa över tandborstningen på morgonen, eller på kvällen för den delen, har alltså sina risker.

Före eller efter frukost? Då ska du borsta tänderna

En fråga som Anna Wraxe ofta får är den om när på morgonen det är bäst att borsta tänderna.

– Egentligen tycker jag att man bör borsta efter frukost annars kan det ligga kvar matrester som fungerar som näring för bakterierna i munnen, säger hon.

Men det betyder inte att det är meningslöst att borsta tänderna före frukost.

– Om man har en god munhygien, normal salivnivå och är frisk i övrigt det vara okej att borsta tänderna före frukost också.

Samma gäller om man dricker apelsinjuice eller en citronshot till frukost. Då bör man vänta en timme med tandborstningen eftersom syran i drycken luckrar upp emaljen och den riskerar att skadas av borstandet.

Därför ska du skölja munnen efter kaffet

Hinner man inte vänta en timme är det bättre att borsta tänderna före frukost, än inte alls.

– Svart kaffe fungerar också som en syra för tänderna. Därför är det bra att skölja munnen med vatten efter att man har druckit kaffe.

En annan sak man lätt slarvar med nu är tandtråden. Anna Wraxe rekommenderar att man försöker hitta tid till att rengöra mellan tänderna varje dag.

– På morgonen är många trötta och stressade och på kvällen vill man snabbt i säng. Då är risken stor att man slarvar med tandtråden eller mellanrumsborsten. Om man vet att det inte blir ordentligt gjort då, välj istället att göra det efter en fika eller efter lunch, säger hon.

Foto: TT

Utvald läsning