SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Nya rön: När du äter är lika viktigt som vad du äter

31 jan, 2017 
När du äter är viktigt.
Brukar du hoppa över måltider då och då? Det kanske är bra för vikten, men det är inte så bra för hjärthälsan, visar ny forskning...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Frukost, lunch, middag plus något mellanmål. Det är den måltidsordning vi har lärt oss. Men idag tenderar vi att hoppa över vissa måltider, kanske för att vi håller igen på kalorierna eller helt enkelt inte hinner äta tre måltider om dagen.

Istället äter vi alltfler mellanmål, ofta av skiftande kvalitet och på oregelbundna tider. Det har gjort att vi får i oss allt mindre näring från huvudmåltiderna, men desto mer från de snacks vi äter till mellanmål. Måltidsordningen har med andra ord ruckats rejält – och det verkar ha ett pris på hjärthälsan.

Enligt den amerikanska hjärtläkarföreningen AHA (American Heart Association) kan oregelbundna måltider öka risken för hjärtsjukdom och diabetes typ 2. Efter att ha gått igenom ett stort antal vetenskapliga studier har man kommit till slutsatsen att när och hur ofta vi äter påverkar risken för hjärtinfarkt och stroke lika mycket som vad vi äter.

Läs också: Tips: Sluta småäta och tappa kilon

Annons

Att äta måltider tidigt på dagen verkar vara särskilt viktigt, kanske för att det är då, under vår vakna, aktiva tid, kroppen är som mest mottaglig för näring. I vissa studier har man sett att frukostätare faktiskt har en lägre risk för hjärtsjukdom och diabetes typ 2. Äter man sent, när vi är som mest inaktiva, störs kroppens inre klocka och ämnesomsättningen.

Kroppen reagerar bland annat med större viktuppgång, högre insulinpåslag och högre nivåer av inflammatoriska ämnen. Och det är det som på sikt kan leda till sjukdom. De amerikanska hjärtläkarna går därför ut med följande rekommendationer för en bättre hjärthälsa:

  • Ät regelbundna måltider.
  • Frukosten är den måltid som verkar vara viktigast för hjärthälsan, hoppa inte över den!
  • Få i dig huvuddelen av dagens energi dagtid.
  • Ät inte för sent på kvällen.
  • Om du äter på kvällen, ät inte för mycket.

 

Experten: Så ska du äta på kvällen för att hålla vikten

ThinkstockPhotos-500650796-640x400

Läs också: Experten: Så ska du äta på kvällen för att hålla vikten

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons