Bästa frukosten för dig som vill komma i form

7 Frukostmissar som förstör hela din dag
Slå på ljud

Frukost är dagens viktigaste måltid, säger många, och ämnet är i ständig diskussion. Hur viktig är frukosten egentligen, och vad ska denna måltid innehålla? Forskningen ger något tvetydiga resultat, men många anser att frukost skyddar mot övervikt, även om det inte finns några tydliga bevis.

En studie av forskare vid Cornell University i New York visar tydliga trender i vad hälsosamma människor som håller sig i form äter till frukost. 75 procent av de tillfrågade åt en näringsrik frukost, varav hälften bestod av frukt eller grönsaker, medan en tredjedel av undersökningsdeltagarna började dagen med ägg. Det skriver Dailymail.

– Vår erfarenhet, efter att ha hjälpt människor att ändra sin livsstil i över 40 år, är att frukosten är väldigt viktig! För det första kommer frukosten att hjälpa kroppen att snabbt sätta igång förbränningen efter nattens sömn. Dessutom ser vi att äta frukost vanligtvis minskar behovet av snacks och kalorimat under hela dagen, säger Karoline Steenbuch Lied, näringsspecialist på Grete Roede AS till Kk.no.

Ingen frukost = mer onyttigt snacks

Även näringsfysiologen Ragnhild Lekven Fimreite håller med Steenbuch. Hon har erfarenhet av att de som kämpar med fetma ofta hoppar över frukosten och har problem med att upprätthålla vanor. Energibehovet byggs upp under dagen, och om du skippar frukosten kan du istället känna ett snabbt behov av energipåfyllning, vilket ofta leder till att du väljer snabb- och ohälsosam mat. Både hon och Steenbuch tycker att det inte spelar så stor roll vad du äter så länge du äter något.

– Vissa människor kämpar med dålig aptit på morgonen, så om du inte klarar av att äta havregrynsgröt eller grovt bröd kan du till exempel äta yoghurt och en frukt, säger Ragnhild Lekven Fimreite.

Forskning visar också att de som skippar frukosten tydligt har högre risk för hjärtsjukdomar och diabetes jämfört med dem som äter frukost. Cornell University-studien avslöjar också att de personer som skippade frukosten ofta småäter, dricker kaffe med socker i och aldrig tackar nej till en kaka.

Ta kontroll över maten

Näringsläkaren Camilla Lind tycker att det viktigaste att tänka på om du vill komma i form är att ta kontroll över maten snarare än att låta maten ta kontroll över dig.

– Regelbundna måltider och snacks ger dig bättre kontroll. Hälsosamma människor äter också kaffe och kakor, det tål att poängteras. Men det handlar om mängder och om balans. Det finns inga ohälsosamma livsmedel, bara ohälsosamma mängder. Att tacka nej till något för att gå ner i vikt eller att vara friskt är fel taktik. Det kommer bara att få dig att fokusera mer på det du inte får, och för många kommer det bara att minska livskvaliteten, säger Lind.

Hon tycker att ett bra sätt att kontrollera ditt livsmedelsintag är att ha en touch av grönsaker i alla dagens måltider för ett korrekt näringsuppsving, vilket också tillsätter läckra färger till maten. Hon föreslår att man börjar dagen med en näringsrik smoothie med blandade grönsaker, yoghurt och nötter eller ägg och avokado som ger kroppen både protein och vitaminer.

avokadomacka

En macka med avokado och ägg är en perfekt frukost, tycker näringsfysiologen Camilla Lind.

– Låt grönsaker komma fram i stället för andra kalorifattiga livsmedel så att det blir bättre balans i måltiden. Även om du äter pizza eller lasagne, ha en sallad bredvid och låt grönsakerna fylla halva tallriken, föreslår Lind.

Källa: kk.no , Dailymail.com Av: Anne Josefine Reitan Foto: TT

Utvald läsning