7 vanliga frukostmissar som sabbar hela din dag

frukost
7 Frukostmissar som förstör hela din dag
Slå på ljud

1 Du hoppar över frukosten helt

En balanserad frukost på morgonen ger dig bra energi från början av dagen och lägger grunden för en bra dag. Skippar du den kommer du känna dig tröttare och mer orkeslös och risken är att du får svårt att koncentrera dig. Om du inte äter balanserat kan det i förlängningen leda till hälsoproblem.

2 Du äter inte tillräckligt

Om du äter för lite på morgonen är risken större att du stoppar i dig onödiga saker senare på dagen och blir trött i onödan. Är du lagom mätt blir troligtvis humöret skönare och du får lättare att fokusera.

3 Du kastar i dig frukosten

Om du har bråttom när du äter och äter maten på språng hinner du varken njuta av den eller låta hjärnan registrera att du äter. Magen kan bli stressad men du kommer inte heller att känna när du blir mätt, vilket ökar risken för att du småäter senare eller äter mer än du behöver. Missa inte chansen att verkligen känna de goda smakerna.

4 Du äter för lite protein

Frukostmackor i alla ära … men glöm inte proteinet som håller dig mätt länge och håller ditt blodsocker mer stabilt. Att äta ordentligt med protein minskar risken för tröttdippar under dagen. Lägg till ägg eller keso till ditt morgonmål till exempel. Eller topp med lite nötter och frön.

5 Du hoppar över kolhydraterna

Kroppen behöver olika byggstenar för att fungera på topp. Kolhydrater ger bland annat hjärnan bränsle. Säkra en bra energinivå för dagen med bra kolhydrater som havregryn, frukt, grovt bröd och nyttiga flingor.

6 Du glömmer de nyttiga fetterna

Kom ihåg de nyttiga fetterna också för att äta balanserat. De ger oss energi och hjälper kroppen att ta upp en del vitaminer och påverkar flera funktioner i kroppen, som blodtryck och immunförsvar. Lägg till exempel till avokado eller nötter till morgonmålet.

7 Du dricker inte vatten

När vi vaknar behöver kroppen vätska och vatten är det naturliga alternativet. Det är ett mycket bättre alternativ än till exempel juice som ofta innehåller mycket socker, som påverkar blodsockret. Börja gärna varje dag med ett stort glas vatten.

Foto: TT

LÄS MER:

Att äta frukost kan skydda mot depression

Bästa frukosten för dig som vill komma i form

Lyxig frukost till helgen – här är 10 nyttiga recept!

Utvald läsning