SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Hur mycket chiapudding kan man äta? Här är svaret!

01 dec, 2017 
Hur mycket chiapudding ska man/ kan man äta per dag? Här är svaret.
Chiapudding har blivit en av våra nya favoritfrukostar – men hur mycket kan man äta egentligen? Svaret kan göra dig besviken, men det är bra om du vet!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Chiafrön har räknats till kategorin ”supermat” de senaste åren, och dykt upp i allt från gröt, müsli, bröd, smoothies, sylt – och inte minst som chiapudding. Då chiafrön bulkar i kontakt med vätska – det vill säga sväller och skapar en geléliknande hinna – så passar de utmärkt i rätter som ska vara lite stabbiga och kan användas som förtjockningsmedel.

Chiafrö är späckat av nyttigheter som järn, fibrer, omega 3 och antioxidanter, och det är lätt att tänka ”ju mer desto bättre”. Men så är inte fallet.

Läs också: 8 anledningar att äta chiafrön

Mycket fett i chiafrön

Något som många producenter och återförsäljare glömmer att nämna är till exempel att fröna också är väldigt energirika!

– De består av ganska mycket fett, så äter man mer än 15-25 gram per dag så går man upp i vikt. Det är vetenskapligt dokumenterat, så man får vara lite försiktig, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, till Hälsoliv.

Annons

15-25 gram motsvarar ungefär en matsked, men i många recept är det mer än så i en portion chiapudding, ofta runt tre matskedar. Äter man så mycket chiafrön varje dag kommer man att gå upp i vikt, menar alltså experterna.

Läs också: Hur gör man chiapudding? Här är våra bästa recept

Chiafrön och förstoppning

En annan anledning att hålla koll på mängden chia är att fröna kan göra dig förstoppad om du äter för mycket, särskilt om du äter fröna som de är utan att blötlägga först. Då sväller fröna istället i mage och tarm, och kan därmed ta mycket plats i tarmen.

Däremot kan en lagom mängd chiafrö istället hjälpa dig som redan är förstoppad, tack vare sitt höga innehåll av fibrer.

Så här säger Livsmedelsverket om maxmängd chiafrön de rekommenderar per dag: ”Den användning av chiafrön som är godkänd är lösvikt (högst 15 g per dag), högst 5-10% i bakverk, frukostcerealier och frukt-/nöt-/fröblandningar samt i juice (användning i juice kräver dock särskild ansökan).”

Så, det korta svaret är att visst kan du äta chiapudding – men en hel portion varje dag är inte att rekommendera då det dagliga intaget bör vara max 15 gram chiafrön.

Källa: Chiafrön.com, Hälsoliv, Livsmedelsverket Foto: IBL

Därför har det varit förbjudet med chiapudding

recept på chiapudding

Läs också: Därför har det varit förbjudet med chiapudding

Annons