Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

9 livsmedel att byta ut för att få en nyttigare frukost

02 mar, 2017 
Thowe Wagner Larsson
Helgfrukostar i all ära, men vardagsfrukostarna får gärna vara hälsosamma och enkla att göra. Så här enkelt byter du ut dina frukostvanor mot nyttigare varianter som håller dig mätt längre!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 hälsosamma snacks eller mellanmålBrand logo
5 hälsosamma snacks eller mellanmål

De flesta av oss börjar dagen med att få i oss något i magen. Frukost är för många en väsentlig del av dagens energiupptag men ändå äter de flesta av oss frukost på rutin. Vi äter samma frukost dag in och dag ut eftersom det är lätt, enkelt och tryggt. När var senaste gången du funderade på vad du äter på rutin – och hur det påverkar dig?

Här är några av våra vanligaste frukostar och tips på hur du kan göra dem nyttigare!

1. Bröd 

Välj istället: Rotfruktsbröd.

Fördelar: Bröd har fått oförtjänt dåligt rykte. Med det sagt finns det nyttigare och mindre nyttiga varianter av frukostfavoriten och har du hälsan i fokus bör du välja ett bröd med nötter, frön och fullkorn. Eller varför inte ett rotfruktsbröd! Ett bra sätt att få i sig fiber redan till frukosten. Dessutom är den här typen av bröd riktigt gott att rosta.

Läs mer från Elle mat & vin >> Alla våra recept på bröd

Annons

2. Äggröra med stekt bacon

Välj istället: Rökt lax eller kalkonbacon.

Fördelar: Lax är rikt på D-vitamin, magnesium och selen. Dessutom innehåller den flera nyttiga fetter, bland annat omega-3, som gör dig mätt länge. Kalkonbacon är både mer proteinrikt och smalare än vanlig bacon.

Recept >> Ägg – 10 goda och nyttiga recept

3. Fruktyoghurt  

Välj istället: Naturell yoghurt med egna bär.

Fördelar: De allra flesta fruktyoghurtar innehåller tillsatt socker vilket är helt onödigt att äta till frukost. Välj istället naturell yoghurt och smaksätt med färska (eller frysta!) bär.

4. Pannkakor med vetemjöl 

Välj istället: Bananpannkakor.

Fördelar: Att vi generellt sett bör dra ner på mängden vetemjöl i vår kost är vida känt. Bananpannkakor har däremot alla rätt: det går snabbt att göra, är enkelt att förbereda, nyttigt och hur gott som helst. Ta 2-3 ägg och 1 st mosad banan. Rör samman med en gaffel. Klicka ut i plättar på en upphettad och smörad panna. Servera med färska bär och skivad banan.

Annons

5. Gröt med sylt 

Välj istället: Egen sylt med chiafrön.

Fördelar: Chiafrön är rika på bland annat magnesium, fiber, protein och omega-3. Du slipper tillsatser som traditionell köpsylt innehåller och får i dig flera nyttigheter i bären du smaksätter med.

Recept >> Så enkelt gör du din egen chiasylt!

6. Fruktjuice

Välj istället: Grönsaksjuice – och gör den själv.

Fördelar: Frukt är givetvis inte onyttigt i sak, men att starta dagen med ett glas fruktjuice innebär att ditt blodsocker skenar iväg. Fruktsockret tas lättare upp i juice än om du äter en frukt. Börja istället dagen med en grönsaksjuice, full av vitaminer! Om du tycker att ett glas grönsaksjuice är svårt att vänja sig vid kanske en grönsaksshot mer är din grej?

Recept >> Drick dig i form – bästa och sämsta dryckerna

7. Söt müsli 

Välj istället: Egen granola utan socker.

Fördelar: Det är stor skillnad på müsli och müsli. Vissa innehåller stora mängder socker medan andra är betydligt bättre. Men varför inte göra din egen och på så vis få den precis som du vill ha den? Granola är i princip samma sak som müsli fast ugnsrostad vilket många tycker ger en godare smak.

Annons

Recept >>  Hemgjord granola – enkelt, nyttigt och gott

8. Te med socker 

Välj istället: Björksocker.

Fördelar: Det bästa alternativet är givetvis att vänja sig av med socker i teet, men ett mellanting kan vara att byta ut det vita sockret mot björksocker. Björksocker heter egentligen xylitol och innehåller 40% färre kalorier än vanligt socker, har lägre GI-värde och är dessutom snällt mot tänderna.

9. Färskost med smak

Välj istället: Naturlig keso med örtsalt.

Fördelar: Keso är naturligt proteinrikt och innehåller inga tillsatser. Krydda med örtsalt, basilika, chili eller varför inte citronzest?

Recept >> Boveteplättar med keso och bär

 

Starta dagen med bästa frukosten – 10 recept

recept på nyttig frukost

Läs också: Starta dagen med bästa frukosten – 10 recept

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons