5 recept på hälsosamma pannkakor till helgfrukosten

En bra brunch är inte densamma utan frasiga pannkakor. Men det finns väldigt mycket du kan göra med dina pannkakor för att göra dem både godare, roligare och nyttigare. Om du gör några förändringar med ingredienserna så förändras näringsvärdet rejält och kan bli en kanonfrukost eller mellanmål.

  • Tänk på toppingen: Uteslut sylten och toppa dina pannkakor med bär, äpple som du stekt med kanel, turkisk yoghurt blandad med lite mosad banan eller gör en egen raw-sylt genom att röra ihop mosade bär med lite honung.
  • Byt mjöl: Det klassiska vetemjölet innehåller inte jättemycket näring. Du kan byta ut en del av mjölet mot ett grövre fullkornsmjöl eller mot bovetemjöl som är betydligt mer näringsrikt.
  • Ägga på: Det går alltid att ha i lite mer ägg i smeten än det ska vara enligt receptet och på det sättet få upp näringsvärdet och proteinhalten lite. Det märks ingen skillnad på smaken, men det kan vara bra att göra pannkakorna mindre för de kan gå av lite lättare.
  • Veganvänligt: Det går bra att byta ut mjölken mot havredryck eller annat mjölkalternativ. Och det går fint att göra pannkakor utan ägg genom att tillsätta lite bakpulver, ungefär 1 tsk till 3 dl mjöl. Man tappar lite i näringsvärdet, men det kan du ta igen på toppingen.
  • Gröna pannkakor: Ett fiffigt sätt att få i sig gröna blad är att mixa dem till ett mos som du sedan vispar ner i din vanliga pannkakssmet. Det som kan hända är att pannkakorna blir lite skörare, men se till att göra dem mindre så att de går att vända ändå. Välj gröna blad som inte är alltför beska, till exempel spenat eller mache.

Bananpannkaka

Kan bli hur enkelt som helst om du väljer att göra den enklaste varianten, att vispa ihop mosade bananer och ägg med en nypa salt och lite kanel. Det går en mosad banan på två ägg. Stek dem plättstora och servera med lite turkisk yoghurt, rivet äpple, bär eller något annat syrligt. Pannkakorna blir väldigt banansöta, så de passar bra med något som är lite syrligt.

Yoghurtpannkaka

Byt ut mjölken mot turkisk yoghurt eller vanlig naturell yoghurt. Det blir lite syrligare pannkakor, men som är fluffiga och mer mättande än vanliga. Vispa ihop 2 dl mjöl med 3 dl yoghurt, 2 ägg och 2 tsk bakpulver. Stek små plättar och servera med bananskivor.

Det är lätt att boosta näringsvärdet på pannkakor genom att ändra lite i recepten.

Vissa pannkakor får man göra lite mindre för att de ska bli lättare att vända. Foto: IBL

Proteinpannkaka

Plättar gjorda på keso och ägg blir en riktig proteinladdning som du kan ha med dig i en burk i träningsväskan eller ha som mellanmål när klockan tre-dippen sätter in. Till en burk keso på 250 g är ungefär 3 ägg lagom. Blanda ihop keso och ägg, tillsätt lite mjöl för att binda ihop det hela och smaksätt med lite salt och kanske någon krydda som kanel eller kardemumma. Stek små plättar som du serverar med frukt och bär.

Pannkaka med bovete

Bovetemjölet påminner mycket om vetemjölet i textur och går i princip att byta ut rakt av. En del mjöl, två delar mjölk och lite salt. Vispa. Sedan knäcker du i lika många ägg som deciliter mjöl (2 dl mjöl = 2 ägg). Stek som vanliga pannkakor. De kan bli lite svårare att vända, om de går av är det bara att göra pannkakorna mindre så löser det problemet sig.

Pannkakor på havre

Ett enkelt sätt att boosta näringen i dina pannkakor är att byta vetemjöl mot havremjöl som du själv kan göra genom att mixa havregryn till ett mjöl. Vispa sedan ihop ditt havremjöl med dubbelt så många deciliter mjölk som deciliter mjöl och lika många ägg som deciliter mjölk (till exempel 3 dl mjölk, 1,5 dl mjöl, 3 ägg). Havre innehåller lösliga fibrer som magen älskar!

 

Läs mer:

Glutenfri äppelpannkaka

Äta frukost minskar stress – 10 val för bäst effekt

Utvald läsning