De 3 värsta sakerna du kan äta till frukost, enligt dietisten

samsta frukostalternativen
7 Frukostmissar som förstör hela din dag
1:06

Efter reklamen: 7 Frukostmissar som förstör hela din dag

(1:06)

Slå på ljud

Frukost är inte bara gott och en härlig start på dagen, det ger oss den energi vi behöver för att starta dagen på bästa sätt. Om det är en bra frukost vi stoppar i oss det vill säga.

En dålig frukost kan tvärtom göra att energin snabbt tar slut, vårt fokus försvinner och kanske väljer vi att fortsätta stoppa i oss sådant som inte har så mycket näring och vitaminer i sig, för att vi blir sugna på sött, fett och snabbt.

Därför ska du inte sluta äta kolhydrater till frukost

3 av de sämsta frukostalternativen

Dietisten Kate Patton har valt ut några saker som hon tycker är de allra värsta frukostvalen vi kan göra om vi vill vara pigga, friska och alerta. Som Cleveland clinic tipsar om.

Sockriga bakverk

sämsta frukosten

Det är inte helt ovanligt att hitta sockriga munkar och andra bakverk på till exempel frukostcaféer eller hotellfrukostar. Men att börja dagen med en sockerchock gör ofta att man blir orkeslös, snart blir hungrig igen och att man vill ha ännu mer onyttigt att äta.

Kroppen får också jobba hårt för att ta hand om sockret, och insulinet, som pumpas runt efter en sådan start. Så kanske vill man välja något mer näringsrikt och uppiggande.

Bagels med mycket fyllning

sämsta frukosten

På natten jobbar kroppen hårt med att städa i ordning kroppens celler, och reparera dem. Att tacka kroppen med en bagel, fylld med färskost eller mycket smör och andra pålägg, tycker dietisten inte är en så bra idé.

Dels är det mycket stärkelse för kroppen att ta hand om, det är ganska tung mat som kroppen får jobba hårt för att ta hand om. Ett undantag från den här regeln skulle kunna vara bagels med mycket fullkorn då och då.

Sötade frukostflingor

sämsta frukosten

Tomma kalorier och mycket socker, det är ofta vad vi får i oss om vi väljer söta frukostflingor. Det är ingenting som vi står oss speciellt länge på och någon näring eller vitaminer innehåller de sällan. De tillför alltså inte så mycket bra till våra kroppar.

Dietistens bästa frukosttips + det skulle hon aldrig äta

Om man vill välja flingor så kan till exempel hemmagjord müsli eller granola vara ett bättre alternativ. Där man kan välja själv vad man har i blandningen. Det finns såklart också bättre alternativ på flinghyllan i affären, som inte har så mycket socker i sig och som innehåller både fibrer och näring.

Källa: Cleveland clinic Foto: TT

Utvald läsning