Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Studie: Vad du äter till frukost kan påverka hur du fattar beslut

20 jun, 2017 
Äter du helst gröt till frukost? Eller är du mer för ägg? Vad du väljer kan avgöra vilka beslut du fattar under dagen, visar ny forskning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En ny studie från Tyskland och England visar att om du tar en frukostmacka eller en omelett till frukost har stor påvekan på besluten du fattar under resten av din dag.

Studiedeltagarna delades upp i två grupper – en fick äta en frukost med mycket kolhydrater och den andra fick en med mycket protein. Energiinnehållet i frukostarna var densamma.

För att testa deltagarna använde man sig sedan av det klassiska testet ”The Ultimatum Game”. I testet ska en person fördela en summa pengar mellan sig själv och en motspelare.

Läs också: Starta dagen med bästa frukosten – 10 recept

Personen med pengarna har då två alternativ: Att dela pengarna lika eller behålla mer själv. Motspelaren kan välja att acceptera eller vägra den summa pengar som erbjuds. I det här fallet befann sig alla försökspersoner på mottagarsidan.

Resultatet visade att de som ätit kolhydrater till frukost var mer benägna att vägra orättvis fördelning av pengarna. De nekade pengarna dubbelt så ofta som proteinätarna.

Annons

När man tog blodprov på deltagarna kunde man se att de som ätit protein hade en högre halt av aminosyran tyrosin, som är en viktig byggsten för vårt belöningshormon dopamin. Forskarnas teori är att proteinätarna oftare accepterade den orättvisa fördelningen av pengarna för att de ville ha en belöning.

Läs också: Börja din viktminskning med en rejäl frukost

Men Helgi Schiöth, professor i farmakologi vid Uppsala universitet, med inriktning på hur vårt näringsintag påverkar hjärnan, tror att det snarare har att göra med hur kolhydraterna påverkar oss. Han tror att de som åt mer kolhydrater hade högre blodsocker, vilket gjorde deltagarna mer självsäkra – vilket ledde till att de stod på sig mot orättvisan mer. Han tycker att studien är spännande.

– Deras resultat är ju faktiskt väldigt tydliga. Det är första gången vi ser att vanlig mat som vi alla äter ser ut att påverka vårt beslutsfattande. Exakt hur detta går till är svårt att ta reda på eftersom det är väldigt många steg från brödskiva till ett överlagt beslut, men det väcker helt klart en del intressanta frågeställningar, säger Helgi Schiöth till SVT Nyheter

Annons

Läs också: 5 tips för en nyttigare frukost

Han själv är inte intresserad av att lägga om sina frukostvanor för att fatta andra beslut, men tror att det kan få relevans i framtiden.

– Det skulle ju kunna bli relevant i framtiden att man tar hänsyn till matens olika beståndsdelar i skolsammanhang eller inom försvaret, precis som författarna själva föreslår. Men det krävs betydligt mer forskning innan vi är där, säger Helgi Schiöth.

Källa: SVT

Foto: IBL

 

Frukosten som hjälper dig att tappa kilon

En mättande frukost gör att du får i dig färre kalorier under dagen.

Läs också: Frukosten som hjälper dig att tappa kilon

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons