Frukost eller inte före morgonträningen? Dietistens tips!

frukost före träning
5 hälsosamma snacks eller mellanmål
Slå på ljud

Att äta eller inte äta före träningen på morgonen, det är faktiskt en ganska vanlig fråga. Så vad säger en dietist om frukostfrågan egentligen?

– Det här med frukost innan man tränar är väldigt individuellt. Dels hur man själv fungerar och dels efter vad man tränar. För vissa räcker det med vatten, andra behöver få i sig någonting för att fungera optimalt, säger Anna Ottosson, legitimerad dietist.

Tänk att du vill få glädje och kraft av passet

Det finns alltså ingen gyllene regel som passar alla, istället känner alla sin egen kropp bäst.

– Känn efter hur det känns i din kropp. För att kunna få kraft och glädje av träningen så kanske vissa behöver ta en banan innan.

Det kan som sagt också bero på vad du tränar, alltså vilken träningsform, och hur intensivt du kör.

– Nyckeln kan vara att om du känner dig matt så behöver du äta någonting före passet, men kanske inte så mycket eftersom det kan vara jobbigt att träna med mycket mat i magen. Det kan räcka med banan och vatten. Vatten är viktigt, tänk på vätskan som är jätteviktig att få i sig efter en hel natts sömn.

Tänk på att fylla på ordentligt efter träningen

Däremot är det viktigt att fylla på ordentligt med frukost efter morgonpasset, speciellt om du tagit i.

– Om du kör hård träning på morgonen så behöver du fylla på efteråt. Träning är nedbrytande så du behöver återhämtning och du behöver äta någonting för att bygga upp dig igen.

Anna har tips både för dig som vill äta en rejäl frukost och för dig som föredrar att äta lättare före lunch.

– Yoghurt med bär och granola kan vara perfekt för återhämtningen, med protein och bra kolhydrater. Gröt är också jättebra efter träning.

Men vill du hellre äta något lättare så är något näringsrikt och flytande inte heller fel.

– En grön smoothie, med spenat, kan vara bra för att syresätta blodet. Håller man på med uthållighetsträning, som långdistanslöpning eller något annat man gör länge så är spenat jättebra för din kropp. Din prestationsförmåga ökar och du orkar längre. Och det kan vi ju egentligen alla behöva!

Foto: TT

LÄS MER:

7 glutenfria frukostar som ger dig bästa starten på dagen

7 vanliga frukostmissar som sabbar hela din dag

Bästa frukosten för dig som vill komma i form

Utvald läsning