Dietistens bästa frukosttips + det skulle hon aldrig äta

nyttigare frukost gröt/grön smoothie
7 Frukostmissar som förstör hela din dag
Slå på ljud

En del måste äta det första de gör på morgonen för att ens kunna prata eller fungera. Andra har svårt att få i sig någonting alls före lunch. Vi är alla olika – men hur ska vi egentligen tänka kring det som ofta kallas för dagens viktigaste mål? Vi frågade dietisten Anna Ottosson om hennes bästa tips för att äta en hälsosam och näringsrik frukost.

anna ottosson

Dietist Anna Ottosson tipsar om hur du kan tänka kring hälsosam frukost.

Hur ska vi tänka kring frukost?

– Jag tänker att alla är unika när det gäller frukost. Vissa är jättehungriga andra inte alls. Så man behöver utgå från sig själv. Men jag är för frukost, att man äter någonting för att bryta nattfastan. Och då tycker jag man ska fånga tillfället att äta någonting som ger kraft och energi att starta dagen bra med, säger Anna Ottosson och fortsätter:

– Känner man att man mår bra av att hoppa över frukosten så får man såklart göra det. En del vill till exempel träna först och få det avklarat. Man får skräddarsy sina frukostvanor efter vad som passar bäst, efter livsstil och förutsättningar.

Vad kan man äta om man är stressad?

– Har man bråttom på morgonen så tycker jag det är superbra med smoothies, den kan man ju till och med ta med sig och äta när man kommer fram om det är lättare. Smoothies är lätt att förbereda och bra för att få i sig mycket av bra komponenter. Börja gärna dagen med en grön smoothie, med mycket grönsaker i.

Och om man har svårt att äta tidigt?

– Oftast är knepet att kroppen ska komma igång och vara i rörelse först. Kanske kan du äta till förmiddagsfikat på jobbet istället. Man kan behöva lite längre startsträcka, innan man äter någonting. Har du ändå svårt att få i dig något så börja med att dricka vatten när du går upp så att du väcker kroppen lite, sedan kan du kanske äta något lite lättare, som frukt. Smoothie kan också vara ett lite lättare alternativ än yoghurt med granola eller gröt som känns matigare.

Ett annat alternativ kan vara att hälla smoothien i en skål.

– Många som inte är så frukostsugna kan också tycka att det går bättre med smoothiebowl, som också är ett bra veganalternativ. Det tar inte så lång tid att göra heller. Du kan ha din smoothie klar och härliga toppings i burkar och slänga ihop allt på två minuter. Jag tänker att man inte ska göra det så krångligt för sig.

Om det är ett medvetet val att välja bort att äta frukost så kan man, om man vill, satsa på att ändå få i sig mycket näring.

– Om man är intresserad av att ligga lågt med frukost, till exempel om man fastar delar av dagen, så kan man välja superjuicer som man pressar själv. Sellerijuice eller rödbetsjuice, juicer som är långt ifrån den färdiga apelsinjuicen man köper färdigt, tipsar Anna Ottosson.

Har du frukosttips för att äta näringsrikt & hälsosamt?

– Om du vill äta näringsrikt så skulle jag jobba med bär, gärna blåbär. Kanske med yoghurt och granola. Man kan ju också blanda olika typer bär och frukt, till exempel blåbär, hallon och mango. Det är en jättebra kombination för att få i sig olika antioxidanter.

Man behöver inte krångla till det för att göra det nyttigare.

– Ett första steg om man vill äta mer hälsosamt kan vara att alltid ha med en näve blåbär. Många äter lite för färglös frukost idag och kan behöva lägga till frukt eller grönskare. Brukar du äta bröd så behöver det inte vara så krångligt. Du kan skiva avokado på mackan istället för den klassiska osten och skinkan till exempel. Eller tomat med lite salt. Om man absolut vill ha sin ostmacka till frukost kan ett knep vara att lägga till lite ruccola, gurka och tomater.

Vill du äta något riktigt rejält så tänk gröt.

– Om man är riktigt frukostälskare så är också gröt fenomenalt. Kanske på havregryn som du toppar med blåbär och lite nötsmör eller nötter. Gröt står man ofta sig på väldigt länge, det tar lång tid innan man blir hungrig igen.

Vad skulle du själv aldrig äta till frukost?

– Kakor, godis eller väldigt söta flingor skulle jag aldrig börja dagen med. För att inte börja på så högt blodsocker, det skulle vara svårt att hämta hem sen, säger Anna Ottosson.

Foto: TT

LÄS MER:

Nyttig frukost: 8 mättande recept

10 livsmedel dietisten alltid har hemma

7 vanliga frukostmissar som sabbar hela din dag

Att äta frukost kan skydda mot depression

Utvald läsning