Värktabletter under graviditeten kan öka risken för adhd

Försök att undvika värktabletter när du är gravid.

Paracetamol finns i receptfria värktabletter som Alvedon, Panodil, och Pamol. Gravida som behöver ta värktabletter rekommenderas att ta någon av just dessa, men nu har alltså danska forskare upptäckt ett samband mellan paracetamol och ökad risk för adhd hos barnet.

Studien är gjord på 64 000 danska barn och deras mammor. Resultatet visar ett möjligt samband mellan intag av paracetamol under graviditeten och att barnet senare utvecklar neuropsykiatriska tillstånd, som till exempel adhd. Mer än hälften av mammorna i undersökningen hade tagit värktabletter med paracetamol under graviditeten. Barnen till de mammorna hade upp till 37 procents högre risk att ha adhd eller adhd-liknande beteende vid sju års åder, jämfört med barnen vars mammor inte hade ätit paracetamol.

 

Paracetamol ändå minst dåligt

Läkemedelsverket menar dock att tolkningen av studien är väldigt osäker. De ändrar därför inte rekommendationerna för hur man ska behandla värk och smärta under graviditeten.

– De siffror de presenterar säger att det kanske finns ett samband, att det är möjligt att det är så, men det är inte 100-procentigt säkert. Av de smärtstillande mediciner som finns att tillgå är fortfarande paracetamol inte det bästa, utan man kan säga det minst dåliga, alternativet. Det står vi fast vid, säger Hans Sjögren, överläkare och klinisk utredare vid Läkemedelsverket, till Metro.

 

Vad är paracetamol?

Paracetamol minskar smärta och feber och används i flera receptfria läkemedel, som till exempel Alvedon, Panodil och Pamol.

 

Råd till dig som är gravid och har värk:

  • Försök att använda läkemedel så sällan som möjligt under graviditeten. Om du har huvudvärk kan du be någon massera dig eller lägga dig och vila i ett mörkt och tyst rum. Se till att äta, dricka och sova regelbundet.
  • Om du måste ta en värktablett – ta ändå en som innehåller paracetamol – till exempel Alvedon, Panodil eller Pamol.
  • Rådgör med din läkare om du måste ta smärtstillande i längre tid än några dagar.
  • Ät inte värktabletter som är så kallade ”cox-hämmare”­– till exempel Ipren, Ibumetin, Treo, Magnecyl och Aspirin. De kan göra det svårare att bli gravid, fördröja förlossningen och göra att du blöder mer. Någon enstaka tablett under graviditeten är ingen fara, men undvik upprepad användning.

Läs mer:

Nytt larm: Gravida varnas för listeria

Motionerande mammor får smarta barn

 

AV: Linnea Bjärle

KÄLLOR: Läkemedelsverket, 1177.se

FOTO: Thinkstock

 

Utvald läsning