RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Tindra blev mamma som 15-åring: ”Jag har hittat min roll i livet”

04 maj, 2022 
Tindra Nordström med dottern Veera
När mensen var sen anade Tindra Nordström att något inte stämde. I samma sekund som plusset visade sig på stickan förändrades hennes liv för alltid – hon skulle bli mamma.
Idag har dottern Veera hunnit fylla nio månader. Här får vi läsa Tindras historia och samtidigt ta del av hennes mammas tankar när hon fick veta att hon skulle bli mormor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

”Jag och mamma är på väg hem till mig, men vi är bara halvvägs just nu. Bilen fick något fel” meddelar Tindra Nordström, nu 16 år, när vi börjar närma oss den inbokade intervjutiden. När vi några dagar senare ses över ett videomöte får vi höra att bilen fortfarande är trasig.

– Nej, den fungerar inte. En bil är verkligen ett nödvändigt ont, säger Tindras mamma Leila, som också är med på dagens intervju.

Orsaken till att intervjun bokats in i god tid och görs via skärm är för att Tindra och hennes mamma bor på andra sidan Östersjön, på en liten ö strax utanför Åbo i Finland. Vi fick upp ögonen för Tindra när hon var en av deltagarna i vloggserien I väntan på dig. I serien fick tittarna följa Tindra när hon gick igenom sin livs största resa, nämligen att bli mamma för första gången.

Se också: Penny Parnevik om karriären, småbarnslivet och att vara en ung mamma

Penny Parnevik om karriären, småbarnslivet och att vara en ung mammaBrand logo
Penny Parnevik om karriären, småbarnslivet och att vara en ung mamma

Tindra Nordström blev gravid som 15-åring

När Tindra Nordström var 15 år var hon som vilken tonåring som helst. Hon gick sista året i grundskolan och levde ett klassiskt ungdomsliv där häng med kompisar var en viktig del. En decemberkväll förändrades Tindras liv när hon fick reda på att hon var gravid.

Annons

– Min mens var sen. Kvällen när jag bestämde mig för att ta ett graviditetstest var jag hemma hos min dåvarande pojkvän. Jag messade min mamma och bad henne köpa ett test till mig, berättar Tindra.

Tindra Nordström
-

Tindra Nordström med dottern Veera

Ålder: 16, fyller 17 år under 2022.

Familj: Dottern Veera som föddes i augusti 2021.

Bor: Kimito, Finland.

Gör: Just nu mammaledig, men drömmer om att börja plugga i höst.

När Tindra kom hem den kvällen tog hon testet som tydligt visade att hon var gravid. Tindra berättar att hon började gråta, kände sig förvirrad och var i chock. Eftersom hon fortfarande bodde hemma fanns hennes mamma Leila där och kunde stötta dottern direkt.

Leila berättar:

– Först blev jag väldigt chockad. Jag var själv gravid och väntade mitt elfte barn vid den här tiden. Men efter en stund, när både jag och Tindra hade lugnat ner oss, sade jag till henne att jag kommer att finnas där oavsett vad hon väljer att ta för beslut, berättar Leila.

Leila var noggrann med att inte påverka dottern. Hon var själv ung när hon fick sitt första barn och visste att det kan bli tufft. Samtidigt hade hon erfarenhet och ville hjälpa sin dotter. Tindra var ändå rätt säker på vad hon skulle göra.

Annons

– Jag ville behålla det här barnet, men blev självklart rädd för andras åsikter. Mamma bokade en tid på MVC och där fick jag träffa en fantastisk vårdare. Vi hade ett långt och bra samtal och efter det var jag säker på att jag skulle behålla barnet, säger Tindra.

Graviditeten beskriver Tindra som en riktig lyxgraviditet. Hon mådde bra och kände knappt av något illamående, vilket gjorde att hon kunde leva sitt liv som vanligt. Hon gick sista året i grundskolan och umgicks med sina vänner.

Men när började hennes kompisar ana att något var på gång?

– På nyårsafton förstod mina kompisar att det var någonting och efter den tillställningen började det snackas här i byn, säger Tindra med ett leende på läpparna.

Tindra Nordström håller om sin gravidmage
Tindra gick ut högstadiet som höggravid. Foto: Privat

Att skvaller och prat förekommer är inte ovanligt när man bor i en liten ort där alla i princip känner alla, förklarar Tindra.

Annons

Men när vi ställer frågan om vilka kommentarer som Tindra fick höra, svarar hon snabbt:

– Jag kan inte komma på att jag fick höra något som gjorde mig ledsen, men det snackades nog en hel del. Däremot tyckte jag det var jobbigt att gå i skolan när alla visste. Det där sista året i högstadiet var väldigt jobbigt för mig, berättar Tindra.

Mamma Leila fyller i:

– Jag tog kontakt med Tindras skola och bad om ett möte med rektorn och läraren. Jag berättade för dem att Tindra var gravid och bad om deras förståelse och stöttning. Det kanske skulle komma dagar då Tindra inte kunde vara med i skolan på grund av illamående och då tyckte jag det var bra om de visste orsaken.

Leila menar att hon tyckte att det var viktigt att hjälpa dottern med alla praktiska saker, speciellt i början. Då följde hon med på alla besök till MVC och ultraljud, vilket hon ser tillbaka som en fantastisk tid.

Kände sig nervös inför förlossningen

Allt eftersom magen växte blev det mer tydligt för Tindra att hon skulle bli mamma. Tack vare uppväxten i en familj med elva syskon kände hon sig säker på vilka sysslor som kommer med en bebis. Mamma Leila väntade Tindras lillasyster samtidigt som Tindra var gravid och då föll det sig naturligt att de pratade mycket om förlossningen.

Annons

– Jag var taggad på förlossningen, men också väldigt nervös. Mina värkar började vid midnatt, men hon föddes strax innan sju på kvällen, dagen därpå. Ja, det höll på ett tag, säger Tindra.

För många är det ofta en partner som står bredvid och stöttar när barnet föds, för Tindra var det mamma Leila.

– Ja, jag var med på hennes förlossning och det var alldeles underbart. Det var en otrolig upplevelse att få se mitt barnbarn födas. Jag fick klippa navelsträngen och det betyder väldigt mycket för mig, berättar Leila.

Tindras dotter Veera, nyfödd på bb
Efter en lång förlossning kom äntligen Veera. Foto: Privat

”Brukar ringa mamma och be om tips och råd”

Nu har det gått nio månader och i augusti 2021 föddes dottern Veera. Tindra berättar att hon tycker att det är roligt att vara mamma, vilket syns eftersom hon sitter med dottern i knäet under hela intervjun.

Annons

– Det är roligt att se hur Veera utvecklas och det händer något nytt hela tiden, säger Tindra och fortsätter:

– Jag tycker inte att det är så svårt. Visst kommer det situationer då det känns utmanande, som när Veera är ledsen och ingenting hjälper. Då brukar jag ringa mamma och be om tips och råd.

Tindra och dottern Veera
Tindra menar att livet med Veera är fantastiskt. Foto: Privat

Leila var väldigt lugn inför Tindras val att behålla barnet. Visst var hon orolig ibland, men under de första månaderna bodde Tindra och Veera hemma med familjen, vilket kändes som en trygg start. Efter två månader valde Tindra att flytta till en egen lägenhet en bit bort.

– Det kändes jobbigt när Tindra flyttade, men jag försökte ändå tänka att det var hennes lilla familj och att hon ville ta ansvar. Jag tycker alltid att hon har varit väldigt mogen för sin ålder så jag kände mig inte så orolig. Jag tycker att det har gått väldigt bra för Tindra. Ja, så som jag tänkte från första stund, menar Leila.

Leila med sitt barnbarn Veera
Leila med sitt barnbarn Veera. Foto: Privat

Tindra var 15 år när hon blev mamma. Hon ser fram emot att börja plugga i höst och att få fortsätta ha en vardag tillsammans med dottern Veera.

Men hur blev livet nu, när hon kollar i backspegeln?

– Det känns som livet har blivit bättre. Ja, att jag har hittat min roll i livet, avslutar Tindra.

Tindras 3 tips till unga mammor

1. Be om hjälp. Att bli förälder är stort – oavsett hur gammal man är. Det kommer garanterat att dyka upp funderingar eller frågor så se till att be om hjälp om du behöver det.

2. Bry dig inte om andras åsikter. Människor har alltid en åsikt, men försök att inte tänka på vad de tycker och tänker.

3. Glöm inte bort dig själv. Att ibland göra något för sig själv är bra, det ger energi. Försök få till en barnvakt nu som då. Om inte det funkar kanske du kan passa på att göra något medan barnet sover eller leker för sig själv.

Foto: Privat

Annons