Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Yoga som gravid? Det här ska du tänka på

03 okt, 2023 
Gravid kvinna som yogar samt Josefine Bengtsson
Hur funkar det att yoga som gravid? Vad ska man tänka på? Yogaläraren Josefine Bengtsson ger råd och visar en mjuk avslappnande yoga-meditation som passar gravida.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fysisk aktivitet är bra för både den blivande mamman och bebisen i magen. För styrke- och konditionsträning finns det lite generella riktlinjer för vad man ska tänka på när man tränar som gravid. Ofta rekommenderas man till exempel att ta det lite lugnare och mjukare – men vad det är kan vara så olika från person till person. Det viktiga är att lyssna på sin egen kropp. Något även yogaläraren Josefin Bengtsson instämmer med när det gäller att yoga som gravid.

Gravidyoga – anpassade rörelser

– Givetvis kan du yoga. Oavsett om du har yogat innan eller om du aldrig har yogat. Det handlar väldigt mycket om att lyssna på din gravida kropp.

Våra kroppar är alltid jätteolika, men när vi blir gravida så blir den här skillnaden ännu större, säger Josefine Bengtsson.

För alla positioner i yoga finns det massor av modifikationer du kan göra för att passa din gravida kropp, förklarar Josefine. Vilken variant du väljer kan vara olika beroende på var du befinner dig i din graviditet – och framför allt, din dagsform.

Annons

Lyssna på din kropp

– Lyssnar vi in faller det sig ganska naturligt att man exempelvis vill bredda mer med fötterna när man fäller framåt för att magen ska få ta plats, ger Josefine som exempel.

– Alla positioner liggandes på magen kan givetvis bli väldigt svårt. Då kan man istället ställa sig på knä och få en öppning bakåt exempelvis, tipsar Josefine.

– Man kan få råd och tips om allt möjligt, men du har svaret i dig. Så länge du lyssnar så kommer du inte att skada göra dig eller barnet illa. Din kropp vet, säger Josefin betryggande.

I instruktionsvideon är Josefin själv gravid med sitt andra barn. Tillsammans med sin man Karl Dyall driver hon Lyckhem skärgårdsretreat, där yoga är en viktig pusselbit. Missa inte den avslappnande yoga-meditationen här nedan – lika skön även för dig som inte är gravid.

Testa Josefines skönt avslappnande yoga-meditation för gravida

Foto och video: Nohemy Palacio/Katarina Mattsson

Annons