HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Charlotte Kalla om Let’s dance: ”Inte självklart att tacka ja”

16 mar, 2023 UPPDATERAD 03 jul, 2023
Charlotte Kalla med sin danspartner Tobias Karlsson
Knappt ett år har gått sedan Charlotte Kalla, 35, avslutade sin skidkarriär. Nu kan hon dessutom titulera sig som silvermedaljör i Let's dance. För MåBra berättar skidstjärnan om livet idag, om graviditeten – och varför hon valde att tacka ja till dansprogrammet.
Annons

Charlotte Kalla, 35, är antagligen mest känd för sin otroliga karriär inom längdskidåkningen. Under sina år i spåret hann hon ta hem flera medaljer, priser och utmärkelser. Ja, man skulle nog kunna säga att hon är en av Sveriges främsta idrottsprofiler genom åren.

Men för knappt ett år sedan slutade Charlotte tävla och valde att satsa på ett lugnare vardagstempo.

– Visst har det varit annorlunda, att inte ha någon planering och istället kunna göra det jag känt för och vad vädret tillåtit till, säger Charlotte.

Se 3 ögonblick vi minns från Charlotte Kallas karriärBrand logo
Se 3 ögonblick vi minns från Charlotte Kallas karriär

Charlotte Kallas träningsrutin

Träningen kom tidigt in i Charlottes liv. Redan som 7-åring började hon åka skidor och under åren som kom hann hon testa på basket och andra lagsporter. Men det var ändå skidorna som lockade mest.

Annons

– När jag var 16 år började jag satsa på längdskidorna på riktigt, och höll på med det tills jag var i 35 års åldern.

Det var alltså tills nyligen som hon lade elitidrottskarriären på hyllan. Charlotte menar att det finns många fördelar med att hon nu får ha ett friare liv. Trots det finns fortfarande saker hon fortfarande gör – även om dagarna inte bara handlar om träning.

Charlotte Kalla
-

Charlotte Kalla

Ålder: Blir 36 i år.

Familj: Sambo med Fredrik.

Bor: Sundsvall.

Gör: Egenföretagare.

Aktuell: Som en av deltagarna i Let’s Dance 2023.

Charlotte är viktig med att ha regelbundna tider för mat, träning och vila. Det hjälper henne att hålla en lagom energinivå, som håller hela dagen.

– Jag vill inte känna att jag ständigt har andan i halsen, säger hon och fortsätter:

– Jag ser också till att aldrig tumma på sömnen. Att sova betyder jättemycket för mig och jag försöker få till minst åtta timmar per natt.

Från att ha haft en skidkarriär som handlar om prestation till ett liv där träningen inte styrs av att ta rekord eller vilken årstid det är, hur är det?

Annons

Charlotte säger att det är lyxigt att inte behöva anpassa träningen för att vara i form under vintern.

Hur ser din träning ut idag?

– Jag skulle säga att jag tränar lugnare pass nuförtiden. Det blir yoga, längdskidor för att det är något jag älskar, och löpning. Dessutom försöker jag gå till gymmet och träna styrka en gång i veckan.

Charlotte Kalla längdskidor
Charlotte trivs fortfarande i skidspåret. Foto: Privat

Men trots att hennes liv på många sätt blivit lugnare finns det ändå två saker som just nu tar extra mycket av skidstjärnans fokus.

Tävlade i Let’s dance 2023

Charlotte hann knappt känna efter innan hon gav sig in i nästa utmaning. I våras gick hon utanför sin bekvämlighetszon och gav sig ut på sin livs resa – i dubbel bemärkelse.

I december 2022 meddelades det att Charlotte var en av deltagarna i dansprogrammet Let’s dance. En chans som Charlotte – med lite betänketid – inte kunde tacka nej till.

Annons

Hur kommer det sig att du tackade ja till att vara med?

– Det var en kittlande tanke att tacka ja, men det var inte självklart. Jag känner mig inte bekväm på dansgolv, men bangar samtidigt inte för en ny utmaning. Dock tycker jag det ska bli lyxigt att få lära mig något nytt, säger hon.

Inför premiären berättade Charlotte att hon och danspartnern Tobias Karlsson redan hunnit träna lite grand, och att det var två veckor tidigare som de först hade fått veta vilken dans de skulle ta sig an i premiäravsnittet.

Charlotte Kalla och Tobias Karlsson i Let's dance
Charlotte med sin danspartner Tobias Karlsson. Kolla vilken fin gravidmage hon har! Foto: TT

Det som kanske var mest speciellt med att just Charlotte ställde upp är att hon efter beskedet dessutom delade med sig av nyheten att hon är gravid.

– Ja, det stämmer. Jag får vara ödmjuk för att det kan vara utmanande och hela tiden lyssna på kroppens signaler. Dessutom har jag en läkare i Stockholm som jag kan bolla med ifall det dyker upp frågor eller funderingar. Det känns tryggt, sa Charlotte inför premiären.

Vissa av danserna som väntades framföras innehåller mycket hopp och lyft, vilket kanske inte är lämpligt att göra för någon som är gravid.

Hur tänker ni med det?

– Vi kommer utmana oss i dansen på andra sätt, sa Charlotte Kalla då.

Svårt att få till träningen? Charlotte Kalla ger 3 tips

1. Få till träningen när du ändå är i väg, som exempelvis när du är på väg hem från jobbet. Om du hinner landa hemma finns risken att du inte tar dig iväg till ditt pass.

2. Skaffa träningskompisar! Det är ett bra sätt att umgås samtidigt som ni får in rörelse och kondition.

3. Tänk att den bästa träningen är den som blir av. Det spelar ingen roll hur länge eller vad du tränar – bara du gör det!

Foto: Privat, TT

Här är paren som blivit kära i Let's DanceBrand logo
Här är paren som blivit kära i Let's Dance
Annons