18-åriga Isabelle visste inte att hon var gravid när hon kom till BB

10 feb, 2023 
ISABELLE OCH SELMA

Kan man vara gravid i nio månader utan att märka det? Ja, det var precis som hände 18-åriga Isabelle Laneskär.

Annons

För Motherhood berättar Isabelle att hon och sambon Rasmus, 23, precis hade börjat bygga upp sitt första gemensamma hem. Visst fanns tankarna på barn där – fast kanske först om några år.

Men det gick fortare än så.

Började med ont i magen

En morgon vaknade nämligen Isabelle av starka magsmärtor – en ovanligt kraftig mensvärk trodde hon. Men efter några dygn med smärtor och tårar hemma blev det till slut så illa att hon fick åka med ambulans in till akuten – där hon fick veta att värken berodde på något helt annat.

Till en början trodde man att äggstockarna hade vridit sig, men smärtorna var så kraftiga att läkarna hade svårt att genomföra undersökningen. Till slut valde de att göra ett ultraljud. Det blev helt tyst i rummet.

– Läkarna tittade på mig och sa ”Du har en bebis i magen och den är på väg ut!” berättar Isabelle.

En och en halv timme senare föddes dottern Selma.

Var orolig för bebisen

Eftersom Isabelle inte vetat att hon var gravid hade hon inte gjort några av de kontroller man vanligtvis gör under en graviditet. Därför ville barnläkaren göra extra många undersökningar på bebisen.

Annons

– Jag var orolig över att jag gått en hel graviditet utan att veta om det. Under sommaren hade jag åkt karusell på Gröna Lund i Stockholm, festat med mina kompisar och levt på som vanligt. Jag funderade på hur det hade påverkat Selma, berättar Isabelle för Motherhood, märkbart berörd.

Men hon kunde snart andas ut. Allt var som det skulle med Selma. Och när de nyblivna föräldrarna ringde hem för att berätta den otippade nyheten möttes de bara av positiva reaktioner och alla ställde blixtsnabbt upp för att hjälpa familjen att lösa det praktiska.

Rasmus, Isabelle och Selma
Selma kom som en överraskning, men var så älskad från första stund.

Älskar mammarollen

Två månader in i föräldraskapet säger Isabelle att hon fortfarande är i chock och ibland tycker att det är jobbigt, men att hon älskar att vara mamma och är så glad för vad livet gav henne.

Hur kan man vara höggravid utan att veta om det? – gynekologen förklararBrand logo
Hur kan man vara höggravid utan att veta om det? – gynekologen förklarar

Hur kan man vara gravid utan att märka det?

Ja, det frågar sig många – inklusive Isabelle. Men eftersom hon inte kände några klassiska gravidsymtom, hade mens som vanligt och ingen mage, trodde hon bara att de få kilona hon gått upp berodde på matvanorna.

Här kan du läsa en längre version av intervjun.

Foto: Privat

Annons