RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Leila: Min tonåring fick barn – här är 5 saker jag vill att du ska veta

05 maj, 2022 
Leila Karlsson
En sen vinterkväll fick Leila Karlsson, 43, veta att hennes tonårsdotter Tindra var gravid – något som kom som en chock. Hur stöttar man sitt barn på bästa sätt? Här ger Leila sina fem bästa tips.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tindra bodde fortfarande hemma när hon berättade för mamma Leila Karlsson, 43, att hon var gravid. När den värsta chocken lagt sig landade Leila i att hon ville finnas där för Tindra – oavsett vilket beslut dottern valde att ta.

– Att som förälder få den nyheten kommer säkert som en stor chock. Alla är olika och det kanske finns föräldrar som vill att tonåringen inte ska behålla barnet. Ja, det kan grunda sig i oro och osäkerhet. Mitt tips är att först tänka på för- och nackdelar – och se vilka möjligheter som finns, säger Leila.

Leila var själv 17 år när hon blev mamma för första gången, vilket hon ser som en stor fördel när hon skulle stötta sin dotter. Här är fem tankar som Leila vill dela med sig av.

Se också: Penny Parnevik om karriären, småbarnslivet och att vara ung mamma

Penny Parnevik om karriären, småbarnslivet och att vara en ung mammaBrand logo
Penny Parnevik om karriären, småbarnslivet och att vara en ung mamma

Mitt barn blev förälder som 15-åring – här är 5 saker jag vill att du ska veta

När den värsta chocken lagt sig kan den här listan vara till hjälp.

Annons

1. Det är barnets beslut

Som förälder är du van att skydda och hjälpa ditt barn. Men när det handlar om något så stort som en graviditet, är det bara den som bär barnet som kan ta beslutet. Försök backa ett steg och lita på att ditt barn gör rätt. Efter det kan du finnas där och stötta och hjälpa.

2. Hjälp barnet med det praktiska

Som förälder kan du hjälpa ditt barn med allt praktiskt, så som att boka tid till MVC. Mår barnet väldigt dåligt eller är trött så att skolan blir lidande, ja då kan det också vara bra om det är du som berättar nyheten för rektor och lärare.

3. Våga be om hjälp

Att vara gravid är stort – oavsett hur gammal man är. Tycker du det kan vara svårt att veta hur du ska stötta ditt barn, se till att få professionell hjälp. Du kan följa med till MVC för att kunna bolla tankar med barnmorskan eller ringa vårdcentralen för att få samtalsstöd. Under dessa nio månader kan det dyka upp en massa olika känslor även för den kommande mor- eller farföräldern.

Annons

4. Försök strunta i fördomar

Folk kommer att ha åsikter och vissa kanske inte riktigt tänker sig för innan de kommenterar. Försök att ha tankesättet ”in genom ena örat och ut genom andra”, det kan vara ett sätt att hantera alla fördomar.

5. Kom ihåg: Det blir bra

Det kan kännas oroande att din tonåring ska blir förälder. Hur ska hen klara av att ta hand om ett barn när hen är ett barn själv? Alla dessa känslor är okej och det är inte konstigt att du känner så. Men försök ändå fokusera på det positiva – och att du som mor- eller farförälder får vara med på resan. Det kommer att bli bra.

Foto: TT, Privat

Annons