RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Så förändras din sexlust genom åren

12 apr, 2022 
AvMåBra Redaktionen
kvinna som ligger under täcket i sängen och är glad
Tycker du att din sexlust förändrats i takt med att du blir äldre? Det kan faktiskt stämma. Kolla här!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns många orsaker till varför din sexlust förändras. Hur du mår och om du är i en relation har givetvis stor betydelse, men vilket skede du är i livet, stress och även ålder kan också påverka. Dock kan det var svårt att veta hur man ska mäta sexlusten för även om hormoner spelar en stor roll är det inte alltid klart hur stor skillnad de verkligen gör för ens lust.

Upplever du att din sexlust har förändrats mycket genom åren? Var du mer sugen på att ligga när du var yngre - eller är det precis tvärtom? Det är egentligen inget konstigt för som med allt annat går även sexlivet i cykler. Här får du veta hur sexlusten kan förändras ålder för ålder.

Se också: 10 sätt att öka sexlusten

10 sätt att öka sexlustenBrand logo
10 sätt att öka sexlusten

Så förändras sexlusten genom åren

Spelar åldern någon roll för sexlivet? Låt oss ta reda på!

Om du är 20+

Det sägs att du som är mellan 20 och 30 år är som mest fertil, men visste du att det kan göra så att du kan får ökad sexlust? Under den mest fertila åldern kan det finnas en naturlig vilja om att kunna föröka sig. Stämmer det hos dig – hur gammal var du när du blev gravid?

Annons

Hos män är det ungefär likadant. Testosteron, det hormon som män behöver för sexuell upphetsning är ofta väldigt högt i just 20-års åldern, vilket leder till ökad sexlust.

Om du är 30+ eller 40+

Under den här tiden i livet kan din sexlust vara som starkast. Det finns studier som visar att kvinnor mellan 27 och 45 hade oftare och mer intensiva sex-fantasier än vad yngre eller äldre kvinnor hade. Samma studier visar att kvinnorna var mer benägna att ha det tidigare i ett förhållande.

För män börjar testosteronet minska vid 35-års åldern, vilket dock kan påverka sexlusten.

Om du är 50+

När du är runt 50 år kan oron för att bli gravid göra så att kvinnor blir mer intresserade av sex, vilket såklart är härligt! Däremot kan det vara något annat som stör sexlusten, nämligen klimakteriet. Östrogennivåerna sjunker, vilket kan leda till vaginal torrhet. Även värmevallningar, ångest, viktökning och sömnproblem kan göra så att du helt enkelt har mindre sexlust.

Annons

Graviditet kan påverka sexlusten

Som sagt, det är många saker som gör att sexlusten varierar. En orsak som har stor inverkan på din sexlust är graviditet och förlossning. Kroppen och hormonerna påverkas, och om man har sexlust är individuellt. För vissa kan hormonerna göra så att man har större lust att ligga medan för andra kan det vara precis tvärtom.

Det kan även vara andra saker som du oroar dig över. Är det säkert att ha sex trots att jag är gravid? Hur ser det ut efter förlossningen, funkar amningen som skydd? Det och mycket annat kan göra så att lusten varierar.

Foto: TT

Källa: webmd.com

Annons