Johanna, 15, blev gravid trots p-piller: ”Blev både ledsen och glad”

29 mar, 2023 
Johanna Bjurfalk med sin nyfödda son
Johanna Bjurfalk levde ett liv som vilken tonåring som helst när det visade sig att hon var gravid, 15 år gammal. Detta trots att hon gick på p-piller. I en intervju med vår systersajt Motherhood.se berättar hon om känslorna som uppstod, och hur hon idag som 30-åring ser tillbaka på det hela.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Johanna Bjurfalk gick i högstadiet och stod inför ett långt och härligt sommarlov, när hon fick beskedet som kom att ändra alla hennes planer. Mensen var sen, men i övrigt mådde hon som vanligt. Eftersom hon åt p-piller tänkte hon inte att en graviditet ens skulle vara möjligt. Men med påtryckningar från sin mamma valde hon ändå att ta ett graviditetstest.

– Testet visade direkt positivt. Jag blev både ledsen och glad på samma gång, säger Johanna till Motherhood.

5 kändisar som blev farmor eller mormor tidigtBrand logo
5 kändisar som blev farmor eller mormor tidigt

Att bli mamma var en dröm som gick i uppfyllelse

Så fort chocken hade lagt sig kände Johanna sig glad. Att bli mamma är något hon alltid sett fram emot, berättar hon.

– Jag har alltid älskat barn så det var en dröm som gick i uppfyllelse. Helt underbart!

Annons

Johanna Bjurfalk
...

Ålder: 30 år

Familj: Mannen Niclas 25, barnen Adrian, 14, Alban, 11, och Hailey, 2.

Bor: Halmstad.

Men Johanna var inte den enda som blev chockad. Hennes mamma, som i sin tur fått henne tidigt, skulle plötsligt som 35 åring också bli mormor. Hon har varit ett stort stöd för Johanna, och lovade att hjälpa till så att hon kunde bli klar i skolan. Även pappan till barnet var närvarande, och det dröjde inte inte mer än två år så hade de flyttat till eget boende och fått ännu ett barn tillsammans.

Trebarnsmamma som 30-åring: "Ångrar inget"

– Jag ångrar absolut inte att jag blev mamma tidigt. Jag älskar mammarollen och trivs i den. Jag känner att jag har blivit en bättre människa sedan jag fick barn.

Idag är hon 30 år och har tre barn i åldrarna 14, 11 och 2, varav den yngsta är tillsammans med nya maken Niclas. Trots att hon möts av mycket fördomar så anser hon att det finns många fördelar med att få barn så tidigt.

Johannas tre barn
Sin unga ålder till trots, så har Johanna alltid känt sig bekväm och trygg i rollen som mamma.

– Att vara ung förälder ger mer tid med barnen. Jag får se dem växa upp och åldras under en längre tid än om jag hade skaffat barn senare i livet, säger hon och fortsätter:

– Dessutom kanske har vi fler saker gemensamt. Jag och min äldsta son har exempelvis dataspel som intresse och det är roligt att kunna umgås på det viset.

Foto: Privat

Annons