SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Hanna Theorins uppmaning 1 april: ”Sluta skämta om att du är gravid”

01 apr, 2022 
Bild på Hanna Theorin och en bild på ett graviditetstest och ett ultraljud
Hanna Theorin och hennes sambo Kevin har kämpat för att bli gravida i snart sex år. Efter en rad tuffa IVF-behandlingar, missfall och som änglamamma till sonen Liam uppmanar Hanna till eftertanke första april.
– Man skämtar inte om att vara gravid.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Första april är en dag som präglas av försök att lura varandra med olika saker. Många skämt kanske faller väl ut, men det finns många som kan såra djupt. Att skoja om att man är gravid är ett sådant.

Se även: Carina Berg om IVF och kampen för ett barn

Carina Berg om IVF-försöken och kampen för att få barnBrand logo
Carina Berg om IVF-försöken och kampen för att få barn

Bilder på positiva graviditetstest, ultraljudsbilder och babykläder har varit ett återkommande “skämt” som cirkulerat på sociala medier de senaste åren utan eftertanke på de som kämpar med ofrivillig barnlöshet, infertilitet och missfall.

Hanna Theorin, känd från Carina Bergs serie Var fan är storken, har kämpat med ofrivillig barnlöshet i närmre sex år. Hon är en av dem som blivit sårad av “skämten”.

– Det är väldigt många som mår skit och som alltid bävar inför första april eftersom man vet att inläggen och skämten kommer. Det är så sjukt att en sådan dag ska behöva få folk som redan mår så dåligt att må ännu sämre.

Bild på en Instagram-story Hanna delade på en illustration om att inte skoja om att man är gravid
Bilden Hanna delade på Instagram.

Sprider kunskap om ofrivillig barnlöshet

Under åren har Hanna tvingats vänja sig med de återkommande och opassande skämten. Hon menar att skämten handlar om en okunskap och väljer nu istället att vara del av en förändring. Med hjälp av hennes Instagram-konto @hannatheorin använder hon plattformen dagligen för att prata om IVF och ofrivillig barnlöshet. Nu inför och under första april sprider hon kunskap om hur dåligt skämten om graviditet får folk att må.

Annons

– Nu är det min tur att berätta: Lägg ner! Folk som inte varit igenom ofrivillig barnlöshet vet inte hur det är, vad det innebär eller vilket stort problem det är. Skämten handlar om ren okunskap och hur ska de få kunskapen om ingen berättar?

Hanna och Kevin, som kämpat med ofrivillig barnlöshet i snart sex år.

Vad vill du säga till de som fortfarande skojar om graviditeter första april?

– Att tänka efter. Det är det enda man behöver göra. Försök sätta dig in i en annan människas situation och vänd på det: Skulle du vilja att någon skämtade om ett cancerbesked eller att någon i din närhet dött? Nej, det vill man inte. Tänker man så tror jag de flesta förstår att det inte är så kul. Skämta på första april, men gör det om någonting som inte innefattar död, sjukdom eller en långt pågående kamp.

Annons