Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Så vårdar du vulva och vagina på bästa sätt – för ett sunt underliv

19 nov, 2022 
Boken Vulva
Visste du att bakterier är lika viktiga för ditt underliv som för dina tarmar? Men ofta tar vi, mot bättre vetande, död på dem. Detta ska du i stället göra för att den viktiga vaginalfloran ska må bra!
Annons

Ett friskt och hälsosamt underliv innehåller ett myller av bakterier, svampar och ett flertal andra, goda mikrober. De finns i vaginan och vulva, i livmodern och i äggstockarna och de skiljer sig från de bakterier och mikrober som täcker huden, finns i munnen och tarmen.

Det är en av alla laktobacillerna i underlivet, lactobacillus crispatus, som är särskilt förknippad med vaginal hälsa. Den skyddar mot infektioner och svamptillväxt och den ökar chansen att bli gravid och att foda ett friskt barn. Det är knappast en slump att forskaren Ina Schuppe Koistinen beskriver laktobaciller som superhjältar.

– Det vaginala mikrobiomet är dåligt studerat, om man jämför med till exempel tarmbakterier. Men vi vet att tarmbakterierna samarbetar med dem vi har i vaginan. En frisk tarmflora bidrar till en frisk vaginalflora, säger hon.

Se också: 5 vanliga problem med underlivet - så enkelt gör du något åt dem

5 vanliga problem med underlivet – så enkelt gör du något åt demBrand logo
5 vanliga problem med underlivet – så enkelt gör du något åt dem

Vill räta ut frågetecken kring kvinnans underliv

Ina Schuppe Koistinen forskar på Centrum för Translationell Mikrobiomforskning på Karolinska Institutet och har skrivit boken Vulva. Ett syfte med boken är att räta ut alla frågetecken och missförstånd som florerar kring kvinnans underliv. Som att den ska se ut och lukta på ett visst sätt. Faktum är att alla kvinnor luktar och ser ut på sitt eget unika sätt i underlivet.

Annons

– Varje kvinna har en unik doft. Försöker man tvätta bort den blir det oftast bara värre, konstaterar hon.

Ina Schuppe Koistinen får ibland frågor om huskurer, vaginalduschar och snipp-sauna med eteriska oljor kan göra underlivet friskare.

– Det är inget jag rekommenderar, det riskerar tvärtom att störa bakteriefloran, säger hon.

Ina Schuppe Koistinen
Ina Schuppe Koistinen är forskare och skrivit boken Vulva.

Tvätta underlivet – så gör du det bäst

Samma sak gäller alla rengörande underlivsprodukter som finns att köpa. Marknaden för intimprodukter har formligen exploderat och det finns till och med serum för att hålla snippan fin numera. Ina Schuppe Koistinen tror att intim-marknaden spelar på kvinnors rädsla.

– Det räcker utmärkt att rengöra med bara ljummet vatten eller med en oparfymerad olja. Ju mindre man mekar med underlivet, desto bättre mår det. Den är självrengörande och kan sköta sig själv, utan vår inblandning, säger Ina Schuppe Koistinen.

Annons

Risken med att ”meka för mycket” är att man får en rubbad vaginalflora. Det i sin tur kan göra att man blir mer mottaglig for sjukdomar, att fertiliteten minskar eller att man drabbas av graviditetskomplikationer.

Onödigt att köpa kosttillskott

Vi behöver inte heller köpa kosttillskott med probiotika för underlivet, menar Ina Schuppe Koistinen. Idag finns det hyllmeter med sådana produkter som lovar ett friskare underliv med probiotika direkt i vaginan eller via munnen.

– Problemet är att de här produkterna kanske inte ens innehåller de laktobaciller som finns i vaginan. Eller att de inte innehåller sådana mängder som behövs. De har inte heller testats på samma sätt som läkemedel eftersom de klassas som kosttillskott. Dessutom känner vi inte till exakt vad en frisk vaginalflora består av ännu. Trots det kan man testa sin vaginalflora på samma sätt som man testar sin tarmflora, man tar ett prov hemma och skickar till ett lab, ofta för dyra pengar. Men vad testet egentligen visar går inte att säga.

Annons

– Vissa kvinnor har inga laktobaciller alls i vaginan men de är friska ändå. Vaginalfloran kan också förändras från en dag till nästa. Det gör att testerna inte säger så mycket. Hon menar att det bästa man kan göra för att gynna sin vaginalflora är att göra samma saker som är bra för tarmfloran: äta fibrer från frukt och grönt, äta mer fermenterad mat och att leva sunt i största allmänhet.

– Man ska också undvika att ta antibiotika i onödan, det stör bakteriefloran. Samma gäller om man har många sexpartners. Då är det klokt att använda kondom. Luftiga kläder är ett annat tips. I övrigt tycker jag att grundinställningen ska vara att underlivet sköter sig självt.

3 vanliga & goda bakterier i vaginan

  1. Lactobacillus crispatus: producerar mjölksyra och ger ett lågt pH-värde i vaginan. Den bildar väteperoxid och antibakteriella peptider, så kallade baktericider, som håller sjukdomsalstrande bakterier borta. Dessutom tränger den undan vissa svamparter.
  2. Lactobacillus gasseri: producerar stora mängder av mjölksyra och antimikrobiella peptider. Den bromsar tillväxten av skadliga bakterier.
  3. Lactobacillus jensenii: har visat sig förhindra tillväxten av bakteriearter som tar över vid bakteriell vaginos.

Foto: TT

Annons