FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Föd barn sent i livet – och få bättre minne

22 nov, 2016 
Äldre mammor kan få bättre minne
Att föda barn sent i livet innebär flera risker, det har vi länge fått höra. Men visste du att det också kan ha positiva följder? Bättre minne för mamman, till exempel.
Annons

Vi svenskar föder barn allt senare i livet, och får ofta höra talas om alla negativa risker det kan medföra. Men nu har forskare börjat hitta positiva följder också.

Redan i förra veckan presenterade University of California San Diego en studie som visar att kvinnor som föder barn efter 35 års ålder har större chanser att leva tills de fyller 90. Och nu har en studie kommit från University of Southern California’s Keck School of Medicine, som tyder på att kvinnor som föder barn sent har bättre minne efter klimakteriet.

Varannan kvinna skadas av att föda barn

Anledningen är inte fastställd, men forskarna skriver att det kan ha att göra med att kvinnor som föder barn efter 35 får en uppsving i produktionen av hormonerna östrogen och progesteron. Tidigare studier på djur visar att de hormonerna verkar för hjärnans funktion och utveckling. Det är också de hormonerna som kvinnor i vanliga fall producerar mindre av efter klimakteriet – tidpunkten i livet då minnet ofta börjar bli sämre. Forskarna föreslår att det finns ett samband mellan könshormonerna och minnet.

Studien visade också att kvinnor som väntat till efter 24 års ålder med att skaffa sitt första barn hade bättre ”verkställande förmåga” – de var bättre på att hålla fokus, resonera, minnas och lösa problem än de som fött barn tidigare.

Forskarna vill inte rekommendera alla kvinnor att vänta tills de är 35 med att skaffa barn – bara påvisa att ALLT inte är negativt med att bilda familj sent i livet.

Källa: Health

Foto: Shutterstock

 

Läs också: Får kvinnor över 40 friskare barn?

graviditet efter 40
Annons