SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Här är första synliga beviset för tarmsjukdomen IBS

04 feb, 2015 
Så botar du din IBS
IBS är en av världens vanligaste sjukdomar. Ändå har läkarkåren haft svårt att finna bevis för tillståndet – tills norska forskare tog en närmare titt på tarmen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är bara några år sedan läkarna trodde att magsjukdomen IBS, irritable bowel syndrome, var en psykisk åkomma – något som ”satt i huvudet”.

Det finns i dagsläget inga prover som kan tas för att se om någon lider av IBS, utan läkare ställer istället diagnosen baserat på rapporterade symtom. Dessa inkluderar tarmsmärtor, uppblåst mage, gaser, diarré och förstoppning. Vissa drabbade har så kraftiga besvär att de har svårt att leva ett normalt liv.

Men nu har norska forskare lyckats få fram ett synligt bevis för att tjocktarmen hos en person som lider av IBS inte ser ut som en vanlig tjocktarm. Den reagerar helt enkelt annorlunda på vissa typer av mat, så kallade FODMAPs – kolhydrater som kroppen har svårt att smälta. Det handlar bland annat om fruktos, laktos, artificiella sötningsmedel och olika sorters kål, vete och råg. Läs mer om FODMAP här.

För att testa hur en frisk kontra en IBS-tarm reagerar på dessa födoämnen lät forskare vid Lovisenberg sjukhus och högskola i Olso 52 IBS-patienter och 16 friska personer äta 10 gram laktulos, en konstgjord FODMAP. En timme senare tog de bilder av tarmen med en magnetkamera.

Annons

Bilden visar en frisk tarm till vänster. Tarmen till höger tillhör en person med IBS, och där kan man se hur tunntarmen är fylld med betydligt mer vätska.

– Det är första gången någon har tagit bilder som visar att IBS-patienter och friska människor reagerar olika på mat, säger radiologen Ragnhild Undseth till forskning.no.

Varför blir det då mer vätska i tarmen hos en IBS-patient?

– Det är möjligt att deras tarmar utsöndrar mer vätska. Men vi tror att det mestadels beror på att tunntarmen har svårt att tömma sig vidare in i tjocktarmen. Vi såg också andra tecken på störning av motoriken i tarmen. Detta kan förklara att det finns en ansamling av vätska i tunntarmen, säger Ragnhild Undseth.

Forskarna spekulerar också kring att signalsubstansen serotonin kan spela en roll i processen. Serotonin stimulerar nämligen tarmens motoriska funktion – och tidigare studier har visat att IBS-patienter har mindre serotonin i tunntarmen än friska personer. Många personer med IBS lider också av ångest och depression, tillstånd där serotonin också spelar en betydelsefull roll.

Annons

Läs mer:

Lista: Kolhydraterna som ger dig svullen mage

Anna: Min mage blev lugn med FODMAP

Jenny: Indiska bönor lugnar min IBS-mage

Maria: Så blev min mage platt och lugn

LÄS MER:

Trött om dagarna? Så påverkas du av sängsurfandet

Ny forskning visar att dina surfvanor i sängen kan påverka din sömncykel och göra dig tröttare på dagarna. Är det dags att lägga ner paddan?

Läs mer: Trött om dagarna? Så påverkas du av sängsurfandet

Här är maten som stärker ditt immunförsvar

Maximera dina chanser att hålla dig frisk hela hösten! Här är maten som boostar ditt immunförsvar och skyddar dig mot säsongens virusinfektioner.

Läs mer: Här är maten som stärker ditt immunförsvar

10 sätt att sänka ditt blodtryck på naturlig väg

Ta hand om ditt hjärta och lev ett friskare liv! Här är 10 smarta och naturliga sätt att sänka ditt blodtryck och förebygga hjärtsjukdomar.

Läs mer: 10 sätt att sänka ditt blodtryck på naturlig väg

Källa: Forskning.no

BILD: Thinkstock / Lovisenberg sjukhus och högskola

Annons