Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

8 saker som händer när du slutar äta gluten

27 okt, 2015 
Det händer om du slutar med gluten
Funderar du på att gå över till en glutenfri kost? Då bör du vara förberedd på att de här sakerna kan inträffa.
Annons

Har du problem med magen och misstänker att du lider av glutenintolerans? Gör gärna vårt snabba test och få reda på hur väl dina symtom stämmer in.

Även vissa personer som inte har uttalad glutenintolerans – eller celiaki, som är sjukdomens medicinska term – kan vara extra känsliga för gluten. Många som inte är glutenintoleranta märker att magen ändå mår bättre när de drar ner på eller utesluter vitt mjöl.

Men vad kan du då förvänta dig ska hända om du bestämmer dig för att gå över till att äta glutenfritt? Här är 8 vanliga saker som kan inträffa:

1. Du kan få abstinenssymtom

Du uppleva besvär som huvudvärk och utmattning medan din kropp vänjer sig av vid att få i sig gluten. Dessa försvinner oftast inom ett fåtal dagar, men kan ibland hålla i sig i några veckor.

2. Du kan uppleva starka matsug

Är du van att äta mackor på morgonen, pasta till lunch och bullar till eftermiddagsfikat är det inte underligt att din kropp reagerar med cravings efter denna typ av mat när du helt plötsligt utesluter den ur din kost. Även suget efter gluten går över efter ett tag, när du vant dig vid dina nya matvanor.

Annons

3. Du kan känna dig gladare
Ett symtom av glutenöverkänslighet är nedstämdhet, så livet utan gluten kan ibland upplevas som att komma ut ur en depression. En svensk studie har visat att så många som var tredje person med glutenintolerans också upplever depressionssymptom – och att de upplever att humöret höjs när gluten plockas bort ur kosten.

4. Du kan gå ner i vikt…
Att ta bort det vita mjölet ur kosten kan hjälpa dig att tappa överskottskilon, eftersom vetemjöl tenderar att höja blodsockret snabbt, vilket dels får kroppen att lagra mer fett och dels gör att du snabbt blir hungrig igen. Om du istället börja äta mer grönsaker, rotfrukter och magert protein, byter ut mackor mot riktig mat och slutar med fikabrödet kan du gå ner i vikt av den glutenfria kosten.

5. …eller upp i vikt
Glutenfri mat kan dock minst lika gärna få dig att gå upp i vikt. Det handlar nämligen om vad du väljer att byta ut mjölet mot. Många livsmedel som marknadsförs som glutenfria innehåller istället mycket socker, salt och fett, för att kompensera för den förändrade konsistensen och smaken. Många tror dessutom att glutenfri mat automatiskt är nyttigare och att de därför kan äta mer av den med gott samvete – vilket alltså inte stämmer. Försök att i första hand välja naturligt glutenfri mat, snarare än produkter som vanligtvis innehåller gluten men har tillverkats i en glutenfri version.

Annons

6. Du kan få mindre pengar kvar i plånboken

Mjöl, bröd och pasta är generellt sett billig mat, så när du börjar äta glutenfritt kan det bli dyrare att handla. Detta gäller särskilt om du köper mycket produkter från den glutenfria hyllan i mataffären – såsom glutenfritt bröd, glutenfri spagetti, och så vidare. Sådan mat kan ofta kosta två eller tre gånger så mycket som ”vanlig” mat. Här gäller samma råd som för dig som vill undvika viktuppgång: satsa på naturligt glutenfri mat istället, såsom rotfrukter, grönsaker och baljväxter.

7. Du kan få näringsbrist

När du utesluter gluten från din kost kan du också gå miste om viktiga näringsämnen som finns naturligt eller tillsatt i många livsmedel som innehåller gluten. Du kan till exempel få i dig mindre järn, kostfibrer, folsyra, zink och D-vitamin, vilket kan ge upphov till symtom såsom trötthet, håravfall och försämrad muskelstyrka. Läs mer om näringsbrist här.

Annons

8. Du kan få i dig mer arsenik

Ris är ett naturligt glutenfritt gryn som används flitigt i glutenfri matlagning. Men eftersom det visat sig innehålla höga halter av det giftiga ämnet arsenik har många blivit oroliga över negativa hälsoeffekter av att äta ris. Läs mer om vad Livsmedelsverket säger om ris och glutenintolerans här. Du kan också minska arsenikmängden i riset genom att skölja riset innan det kokas samt att använda mer vatten och hälla bort överflödet när riset kokat färdigt.

Källor: Prevention & SFGate

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

LÄS MER:

Läsarfråga: ”Hur vet jag om jag är allergisk mot vete?”

MåBra-läsaren Karin undrar om hon kan vara allergisk mot vete.

Går det att testa sig för veteallergi? MåBra:s läkare Gunilla Hasselgren svarar en läsare som misstänker att hon blivit allergisk.

Läs mer: ”Hur vet jag om jag är allergisk mot vete”

”Indiska bönor lugnar min IBS-mage”

ibs-bonor

Kraftiga knipanfall och ständigt trög och svullen mage har gett Jenny problem sedan 20-årsåldern. Nu har hon hittat boten.

Läs mer: Indiska bönor lugnar min IBS-mage

Slank och frisk med stenåldersmat – så här ska du äta!

Målet med paleokost är att äta som på stenåldern.

Alla pratar om paleo, att äta som på stenåldern. Men varför är det så bra och vad ska man äta? Vi reder ut begreppen.

Läs mer: Slank och frisk med stenåldersmat

Annons