SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Forskarna: Så ska smörsyra hjälpa IBS-patienter

15 nov, 2017 
AvHelena Sjögren
Mer än var tionde personen i Sverige lider av IBS. Nu vill forskare i Örebro prova en ny metod för att lindra besvären – med hjälp av smörsyra, rapporterar Vetenskapsradion.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

IBS, irritable bowel syndrome, innebär att du har en lättretlig eller överkänslig tarm. Uppemot 15 procent av Sveriges befolkning kan vara drabbade och i nuläget finns ingen effektiv behandling.

Läs också: IBS-mage eller svullen buk? Här är dieten som gör dig platt

– Sjukdomen kännetecknas av återkommande smärta och obehag i buken, i kombination med diarré eller förstoppning, säger forskaren Rebecca Wall vid Örebro universitet.

Men nu vill forskarna hitta en ny metod för att lindra besvären, rapporterar Vetenskapsradion.

Lindrande effekt

Forskarna vill prova att exponera tarmen för smörsyra. Enligt forskarna har ämnet en antiinflammatorisk effekt och hos IBS-patienter finns det mindre smörsyra i tarmen jämfört med hos friska patienter. Ämnet skulle därför kunna ha en lindrande effekt.

Läs också: Här är första synliga beviset för tarmsjukdomen IBS

Tidigare försök har genomförts på cellnivå i provrör och på djur.

Läs också: IBS: Så lyckades Ann bota sig själv – på en vecka

– Vi ska använda en experimentell modell där vi studerar små vävnadsbitar från tarmen samt blodprover från en och samma försöksperson, innan och efter det att vi exponerat tarmen för smörsyra. Vi kommer att studera detta hos både friska personer och hos IBS-patienter, säger Rebecca Wall.

Artikeln publicerades först på Hemmets.

 

Annons