"Behöver IBS-magar extra vitaminer?"

Så botar du din IBS

Fråga:
Jag har IBS-mage och fruktosintolerans. Jag kan inte äta fem frukter om dagen och mycket grönt som man brukar rekommendera. Jag är lite orolig över att jag inte får tillräckligt med vitaminer och mineraler från min ”fattiga” mat. Jag tar multivitaminer och tillskott. Hur ofta och hur lång tid får jag ta vitaminer? Måste jag ta dem regelbundet eller ta paus emellan? Hur ska jag göra rätt?

Kusin Vitamin

Svar:
Hela mag-tarmkanalen styrs av reflexer, vårt automatiska nervsystem, vilket gör att den är beroende av att vi mår bra och är i balans. Rubbas balansen av att vi är oroade, stressar, sover eller motionerar för lite rubbas även tarmen. Allt hänger ihop och det gäller att hitta en hållbar balans eftersom det annars är lätt att man hamnar i onda cirklar. Det är t ex vanligt att man börjar plocka bort saker från maten trots att det förmodligen inte var de, utan själva obalansen, som var orsaken till gaserna eller smärtan.

IBS – irritable bowel syndrome – eller orolig och känslig tarm som man kan säga på svenska, innebär ju att man kommit i ofas med sina reflexer och att tarmens funktion är störd. Det betyder att det inte bara är vilken typ av kost man äter som är av betydelse utan också hur man lägger upp ätandet och toalettbesöken under dagarna. Därför gäller aldrig bara kostråd kring IBS, utan just även att man får en bra överblick över hela sin livsstil. Och man kan många gånger behöva någon som är insatt i problematiken att bolla sina tankar och idéer med för att komma vidare och må bättre. Stegvis kan man göra små justeringar som på sikt ger en mer stabil tarm.

Det är mycket sällan som vi som distriktsläkare ger diagnosen fruktosintolerans eller fruktosmalabsorption, så jag antar att du varit i kontakt med en dietist eller mag-tarmläkare och diskuterat detta. Fruktosintolerans är som jag förstått det medfött och ytterst sällsynt och kräver alltid dietistkontakt. Om man har bekymmer med att man bildar mycket gaser av fruktos, som i den vanligare formen fruktosmalabsorption, finns det en mängd grönsaker och faktiskt även frukt som fungerar att äta i alla fall. Om du inte haft dietistkontakt, så sök det för att få en mer tydlig bild av vad du ändå kan äta utan att få ökade besvär.

När det gäller vitaminpiller behöver du egentligen inte ta någon paus, eftersom du då följer det rekommenderade dagliga doserna enligt förpackningen. Frågan är bara om de verkligen är nödvändiga för dig. Man kan lätt bli stressad av olika rekommendationer och tro att man måste äta ett visst antal frukter om dagen, men så är det inte! Det handlar mest om att äta varierat, och inte hamna i något alltför enkelspårigt och torftigt. Ingen måste äta fem hela frukter om dagen för att må bra och hålla sig frisk, man får i sig vitaminer, mineraler och spårämnen i grönsaker, kött, fisk och allt annat också.

Eftersom du redan är så insatt och så intresserad av din hälsa är jag övertygad om att du redan gör rätt i mycket. Tro på och var snäll mot dig själv så kommer både du och magen att må bättre.

Gunilla

Utvald läsning