Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTBE

Smärtande och svullen mage? Då kan det vara fruktens fel!

21 mar, 2016 
"Fem om dagen är bra för magen".  Nej, den gamla sanningen om frukt stämmer inte för alla, för många är frukt orsaken till både svullen och ömmande mage. Kolla här om du ligger i riskzonen - och vilka frukter du i så fall ska undvika!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många personer som lider av smärtande och uppsvälld mage får rådet att minska på mjölkprodukter och varva ner. Men om varken stresslindring eller laktosfria produkter gör någon skillnad måste orsaken ligga någon annanstans. På fruktfatet till exempel.

Fruktens naturliga sötma kommer från fruktsocker, fruktos, och precis som andra kolhydrater kan det ställa till det ordentligt i mag- och tarmsystemet hos känsliga personer. Tillståndet kallas fruktosmalabsorption, och är kanske vanligare än vi tidigare trott.

– Fruktosmalabsorption är en oförmåga att ta upp fruktos från tarmen och liknar laktosintolerans till sina symtom. Den som drabbas kan bli uppsvälld, få magknip och diarré, förklarar Anki Sundin, nutritionist med kurser inom kost- och näringslära och aktuell med boken Optimal viktminskning 2.

Orsaken till besvären är brist på glukos i maten, en sockertyp som hjälper kroppen att ta upp fruktsockret . När en måltid saknas balans mellan fruktos och glukos kan en person med fruktosmalabsorption inte ta upp så mycket fruktos från tunntarmen. Det hamnar därför i tjocktarmen och blir gasbildande under nedbrytningsprocessen. Det gör i sin tur att magen blir uppsvälld och kan orsaka magknip och diarré.

Annons

Hur vet man att det är just fruktosmalabsorbtion som är problemet?

– Man kan testa sig fram. De frukter och bär som man torde klara av bättre än andra är bl.a. jordgubbar, körsbär, plommon, fikon, aprikoser, grapefrukt och blåbär. Den som är känslig för fruktos reagerar sannolikt  mer på honung, äpple, päron, vinbär och hallon än andra frukter och bär, säger Anki Sundin.

Hon tillägger också att känsliga magar har en tendens att reagera på kolhydrater generellt. Även bröd, ris och pasta kan ha en liknande effekt.

– När det gäller mag- och tarmhälsa behöver man därför ibland vara sin egen expert och prova sig fram mellan olika livsmedel för att se vad som fungerar bäst för en själv, tipsar hon avslutningsvis.

Allt om frukterna som kan ge dig svullen mage

BILD: Thinkstock/Malin Claesson

Annons