SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Doktorns råd mot IBS: Fjärta mer!

26 jul, 2017 
AvNanna von Knorring
Många lider av IBS – vissa utan att veta om det. Här är doktorns bästa tips för att minska magproblemen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Var femte svensk lider idag av tarmsjukdomen IBS, irritable bowel syndrome. Läkare vet fortfarande inte varför vissa får IBS och det finns inget test som kan visa om en person lider av sjukdomen.

IBS-symtomen är varierande. Vissa är hårda i magen, andra är lösa och för många utvecklas gaser i magen, vilket leder till en uppsvälld mage som kan låta och värka. Symtomen kommer ofta efter en måltid och accelererar under dagens lopp.

I TV4 Nyhetsmorgon gav doktorn Susanne Saarinen sina bästa råd till personer som lider av, eller misstänker att de lider av, IBS.

– Det är absolut inte farligt, men det är otroligt besvärligt. När magen sväller upp och man får mycket gaser så får man ont. Tarmen är känslig för utspänning och man kan också ha kramper i magen, säger hon i TV4 Nyhetsmorgon.

Doktorns fyra tips för att minska magproblemen är följande:

1. Tänk på kosten

Kontakta en dietist för att utesluta och sedan återintroducera livsmedel. På så vis kan det gå att utesluta och upptäcka vilka livsmedel som får just din mage att reagera och svälla upp. Många som lider av IBS tar hjälp av en FODMAP-diet för att utesluta de värsta kolhydratbovarna. Vid så kallade ”alarmsymtom”, det vill säga om du exempelvis plötsligt går från hård mage till lös, får feber eller går ner i vikt bör du kontakta en läkare.

Annons

2. Motionera mera

– När man rör på sig sätter man igång magen och det är faktiskt lättare att fjärta när man är ute och springer, det är ju ingen som hör, säger Susanne Saarinen i TV4 Nyhetsmorgon.

Motion är inte bara bra för hela kroppen, utan kan även ha en positiv inverkan på stresshanteringen.

Läs också: IBS: 5 tips mot knip och bubbelmage

3. Ha balans i livet

Stress kan påverka IBS och göra symtomen värre, därför är det bra att sträva efter en balans i livet och att inte stressa för mycket i vardagen.

4. Respektera magens signaler

Det går inte att framkalla IBS med dålig mat, men man kan förvärra symtomen om man äter dåligt. Fet, snabb- och färdigmat innehåller fermenterande kolhydrater som för många kan vara boven till magont. Även frukt och grönsaker innehåller mycket kostfibrer som kan vara orsaka gasig, svullen mage.

Källa: TV4 Nyhetsmorgon – se klippen här och här.

Foto: Shutterstock

Läs också: Kostrådgivaren: Så ska du äta med IBS-mage

Annons