Doktorns råd mot IBS: Fjärta mer!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Var femte svensk lider idag av tarmsjukdomen IBS, irritable bowel syndrome. Läkare vet fortfarande inte varför vissa får IBS och det finns inget test som kan visa om en person lider av sjukdomen.

IBS-symtomen är varierande. Vissa är hårda i magen, andra är lösa och för många utvecklas gaser i magen, vilket leder till en uppsvälld mage som kan låta och värka. Symtomen kommer ofta efter en måltid och accelererar under dagens lopp.

I TV4 Nyhetsmorgon gav doktorn Susanne Saarinen sina bästa råd till personer som lider av, eller misstänker att de lider av, IBS.

– Det är absolut inte farligt, men det är otroligt besvärligt. När magen sväller upp och man får mycket gaser så får man ont. Tarmen är känslig för utspänning och man kan också ha kramper i magen, säger hon i TV4 Nyhetsmorgon.

Doktorns fyra tips för att minska magproblemen är följande:

1. Tänk på kosten

Kontakta en dietist för att utesluta och sedan återintroducera livsmedel. På så vis kan det gå att utesluta och upptäcka vilka livsmedel som får just din mage att reagera och svälla upp. Många som lider av IBS tar hjälp av en FODMAP-diet för att utesluta de värsta kolhydratbovarna. Vid så kallade ”alarmsymtom”, det vill säga om du exempelvis plötsligt går från hård mage till lös, får feber eller går ner i vikt bör du kontakta en läkare.

2. Motionera mera

– När man rör på sig sätter man igång magen och det är faktiskt lättare att fjärta när man är ute och springer, det är ju ingen som hör, säger Susanne Saarinen i TV4 Nyhetsmorgon.

Motion är inte bara bra för hela kroppen, utan kan även ha en positiv inverkan på stresshanteringen.

Läs också: IBS: 5 tips mot knip och bubbelmage

3. Ha balans i livet

Stress kan påverka IBS och göra symtomen värre, därför är det bra att sträva efter en balans i livet och att inte stressa för mycket i vardagen.

4. Respektera magens signaler

Det går inte att framkalla IBS med dålig mat, men man kan förvärra symtomen om man äter dåligt. Fet, snabb- och färdigmat innehåller fermenterande kolhydrater som för många kan vara boven till magont. Även frukt och grönsaker innehåller mycket kostfibrer som kan vara orsaka gasig, svullen mage.

Källa: TV4 Nyhetsmorgon – se klippen här och här.

Foto: Shutterstock

Läs också: Kostrådgivaren: Så ska du äta med IBS-mage

Redaktionens tips
Dela på: