Tarmexperten om analläckage: "Upplevs som okvinnligt att bajsa"
Den effektivaste behandlingen mot läckage är att se till att tarmen fungerar.
– Men tyvärr upplevs det som extremt okvinnligt att bajsa, säger överläkaren Eva Uustal.
Stress, dålig sömn och dåliga matvanor är magens värsta fiender. Och att hålla sig tills man kommer hem istället för att bajsa på jobbet, vilket många kvinnor undviker att göra i det längsta.
– Den vanligaste förklaringen till läckage är att vi inte lyssnar på tarmen när den signalerar att det är dags att gå på toa, säger Eva Uustal, överläkare på kvinnokliniken och bäckenfunktionsenheten vid Linköpings universitetssjukhus.
Läs också: Den svenska förlossningsvården blir allt sämre
Analläckage är inte bara synonymt med att det kommer avföring i trosorna. Att släppa sig i ”socialt oacceptabla” sammanhang, vilket drabbar 30-40 procent av alla kvinnor, räknas också som en form av inkontinens.
– Om man pruttar innebär det att det ligger avföring i ändtarmen för att man inte varit på toa, trots att tarmen har signalerat att det är dags.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Kvinnor med lindrig analinkontinens kan ofta få bra hjälp av bulkmedel eller linfrö. Att ta diarrémedicin, som Imodium eller andra preparat mot så kallad turistdiarré efter att man bajsat på morgonen kan också hjälpa magen att hålla sig lugn resten av dagen. Har man en svårare inkontinens kan man söka sig till en bäckenfunktionsenhet för undersökning. Där kan man få råd som gör stor skillnad.
– En missad skada på ändtarmsmuskeln kan repareras. Hos yngre kvinnor ger operationen bra resultat. Man kan också operera muskelfästen som gått av i mellangården, säger Eva Uustal.
Läs också: Varannan kvinna skadas av att föda barn
Nervmodulering – en pacemaker som opereras in och som stimulerar nerverna i ändtarmen – har visat sig vara en effektiv, men dyr behandling mot avföringsläckage. Den utförs idag bara på universitetssjukhuset i Linköping och på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Men Eva Uustal tycker inte att man ska stirra sig blind på kostnaden.
– Om kvinnorna får en bättre livskvalitet uppväger det kostnaden med råge. Vi får inte glömma att analinkontinens till följd av förlossningsskador trots allt är relativt ovanligt. Det kanske rör sig om ett hundratal kvinnor varje år i Sverige som får allvarligare bekymmer. Vi ser också en hel del kvinnor som drabbades av förlossningsskador på 60- och 70-talen som än idag lider av analläckage.
Det här förebygger läckor:
- Håll dig inte! Gå på toa när det tränger på
- Lär dig knipa och krysta rätt
- Bulkmedel och stoppande medicin kan hjälpa. Finns receptfritt på apotek.
- Se till att få en kontrollerad tömning genom att använda stoppande eller laxerande preparat
Källa: Bäckenfunktionsenheten vid universitetssjukhuset i Linköping, Netdoktor
Hanna Hedlund om förlossningsskadorna
Läs också: Hanna Hedlund om förlossningsskadorna