Potträning gör susen för stökiga magar

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det är inte bara småbarn som behöver potträning. Även kvinnor med ballongmage och bullrande tarmar kan må bättre av det. Tio minuters träning om dagen kan lugna magen!

Duktiga flickor pratar helst inte om det, gör det för sällan, vid fel tidpunkt och absolut inte när det finns andra människor i faggorna. Bajsar, alltså. Det är något man gör om och när det råkar finnas en stund över, vilket det sällan gör om man är en upptagen heltidsarbetande curlingmamma. Därför är det inte heller konstigt att många duktiga kvinnor lider av problem med förstoppning, gaser och buller.

– Män kan ta med sig tidningen och sätta sig på toaletten en lång stund. För kvinnor är det inte alls lika självklart och det är en förklaring till att IBS och andra mag-tarmproblem är vanligast hos kvinnor, säger mag- och tarmspecialisten Ulla Monsén på Läkarhuset Hötorgscity i Stockholm.

Med jämna mellanrum får hon sätta vuxna kvinnor på potträning. Ofta kommer toalettbesök långt ner på deras prioriteringslista och de har glömt bort hur en normal mage fungerar, låter och känns. När tarmarna har signalerat ”nödig!” har svaret alltför ofta blivit ”inte nu”.

– Om man inte lyssnar på tarmreflexen kan den försvinna. Magen slutar säga till när den är nödig. Det leder visserligen inte till några farliga sjukdomar, men det kan vara nog så jobbigt ändå.

Frukost är A och O

Förutom buller och förstoppning, kan uteslutna toalettbesök leda till knip, uppblåsthet och hemorrojder.

En mage som har slutat larma behöver hjälp för att lära sig att säga till igen. Och det är här potträningen kommer in i bilden:

– På morgonen efter frukost är nivåerna av kroppens eget laxermedel som högst. Det är då man bör gå på toaletten för att magen ska hålla sig lugn under dagen, säger Ulla Monsén.

Det handlar alltså om att ta sig samma självklara tid för ett toalettbesök som män gör.

– Gå gärna upp lite tidigare på morgonen och våga ta plats! säger Ulla Monsén.

För att underlätta för magen att hitta sin naturliga rytm kan man ta till några knep. A och O är att äta frukost. Det är den som är startskottet för magen att börja jobba igen. Därför ska man inte hoppa över frukost, även om man inte är hungrig.

– Försök lära dig att få upp aptiten på morgonen genom att äta något lätt, till exempel en fruktsallad till frukost. Öka sedan på med annat efter hand, säger Ulla Monsén.

Kaffe kan hjälpa

Att dricka en kopp kaffe till frukost kan hjälpa, liksom en rask morgonpromenad. Om det inte räcker kan man prova ett tarmreglerande medel.

– Det finns receptfria medel, till exempel Inolaxol, som kan tas på morgonen. Det är inget traditionellt laxermedel, utan hjälper tarmen fungera normalt. En matsked med hela linfrön har ungefär samma effekt, säger Ulla Monsén.

Vid svårare morgonförstoppning kan man även prova ett vanligt laxermedel, till exempel Microlax. Det ska tas på morgonen efter att man har ätit frukost.

– Det är riskfritt att använda tills magen lärt sig att tömma sig på morgonen. Det brukar ta ungefär en vecka.

Har man inga problem med magen och inte är nödig behöver man förstås inte bajsa varje morgon.

– Det är en myt. För vissa är det normalt att gå tre gånger i veckan, för andra kan det vara normalt att gå tre gånger om dagen. Det gäller bara att lyssna på magens signaler.

Ulla Monsén berättar att en normal mage varken ska kännas eller höras och det ska inte vara ansträngande att gå på toaletten.

– Fortsätter problemen trots potträning kan man behöva läkarhjälp, säger hon.


Ta makten över toastolen – så här gör du!

+ Stressiga mornar? Ställ klockan på väckning lite tidigare.

+ Våga ta plats på ”tronen”! Bli mer manlig och gör det till en självklarhet att stänga in dig på toa.

+ Hymla inte med dina behov!

+ Respektera alltid tarmens signaler! Gå på toa när du är nödig, inte en timme senare.

+ Ät alltid frukost. Det sätter fart på tarmen. Om du inte är hungrig, försök ändå att äta något litet. Efter en tid kommer aptiten automatiskt.

+ Kaffe är milt laxerande, liksom katrinplommon och hela linfrön. En kort, snabb promenad kan också hjälpa tarmen på traven.

+ Gympa magen med situps. När du jobbar med magmusklerna börjar även gaser och bajs att jobba sig igenom tarmen.

+ Går det trögt? Det kan underlätta om du sitter i en hukande ställning på toan, lutar dig framåt och lyfter fötterna från golvet när du krystar.

Av Vivvi Alström

Är vi kvinnor för pryda med våra toalettvanor?

'); jQuery('#polls-33').detach().appendTo('#polls-33-wrapper'); jQuery('#polls-33-loading').detach().appendTo('#polls-33-wrapper'); });
Loading ... Loading ...


Redaktionens tips
Dela på: