SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

IBS? Här är behandlingarna som fungerar!

19 okt, 2015 
Så botar du din IBS
IBS eller känslig mage? Här listar läkaren metoderna som kan lindra!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Susanna Walter är mag- och tarmläkare och forskare vid Linköpings universitet. Hon har också varit sakkunnig i den grupp på SBU, statens beredning för medicinsk utvärdering, som har tittat på behandlingsmetoder mot IBS. I utredningen låg fokus på fibrer och probiotiska bakterier, som båda kan lindra vissa symtom vid IBS.

Läs mer om probiotika & fibrer mot IBS här

Här kommenterar Susanna Walter ytterligare sätt att lindra IBS:

Läkemedel mot IBS

Vad är det? Medicinklassade produkter som genomgått vetenskapliga studier.
Susanna Walters kommentar: Det finns flera läkemedel att prova. Loperamid hjälper om man har IBS med diarré. Det senaste tillskottet är Constella, som hjälper vid IBS med förstoppning. Antidepressiva läkemedel har också effekt på orolig tarm; hjärnan och tarmen har en stark koppling till varandra.

Det finns också receptfria bulkmedel med fibrer att köpa på apotek.

Naturläkemedel, tillskott & mat mot IBS

Vad är det? Preparat som inte är klassade som vanliga läkemedel. De har därför inte alltid genomgått lika många och stränga vetenskapliga studier som läkemedel har. Vissa probiotika klassas som kosttillskott, till exempel Lactocare. Drycker med tillsatta bakterier, till exempel Proviva och Verum är probiotiska livsmedel.
Susanna Walters kommentar: Iberogast är ett annat naturläkemedel som visat lovande resultat.

Annons

LÄS MER: Maten som lindrar bäst vid IBS – så ska du äta!

Fodmap mot IBS

Vad är det? Fodmap är namnet på en grupp kolhydrater som kan förvärra IBS-symtom. Fodmap handlar om att minska på intaget av de kolhydrater som magen reagerar mest på. Man behöver oftast hjälp av dietist för att identifiera den eller de kolhydrater som ger mest IBS-symtom.
Susanna Walters kommentar: Min erfarenhet är att Fodmap kan ha en god effekt på IBS, säger Susanna Walter.

LÄS MER: Nyfiken på FODMAP? Här har vi samlat alla artiklar i ämnet!

KBT mot IBS

Vad är det? Kognitiv beteendeterapi. Förenklat kan man säga att man jobbar med sina tankar för att få kontroll över de situationer man känner obehag i.
Susanna Walters kommentar: Det här kan vara en effektiv hjälp vid situationsbetingad IBS, där en viss situation förvärrar IBS-symtomen. Det kan till exempel handla om att man har svårt att lämna lägenheten för att man är rädd att inte hinna till toaletten. Då kan KBT vara ett sätt att lära sig bemästra situationen.

Annons

Medicinsk hypnoterapi mot IBS

Vad är det? I djup avslappning får man lära sig att styra sina symtom med olika tekniker. I en svensk studie såg man att besvären lindrades hos 40 procent av dem som fick medicinsk hypnoterapi.
Susanna Walters kommentar: Den som ligger på en kroniskt hög stressnivå kan få hjälp med att komma till ro med medicinsk hypnoterapi. Framför allt gäller det personer med en icke-situationsbetingad IBS.

Motion & yoga mot IBS

Susanna Walters kommentar: Att motion är positivt vid IBS vet vi. Men man kan också ha nytta av att lära sig någon form av avslappning. Är man oroligt lagd kan oron i sig förvärra symtomen. Man kanske inte ens är medveten om att man själv, genom sin oro, framkallar besvär.

Läs mer om IBS

Det är inte bara ärtsoppan som kan orsaka problem, menar Peter Beno.

IBS och magproblem är ett återkommande tema i MåBra. Här har vi samlat tidigare publicerade artiklar.

LÄS MER: IBS – tidiga tecken, botemedel och läsarberättelser

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

Annons