HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

"Indiska bönor lugnar min IBS-mage"

29 apr, 2015 
Kraftiga knipanfall och ständigt trög och svullen mage har gett Jenny problem sedan 20-årsåldern. Nu har hon hittat boten.
Annons

Under en period i 20-årsåldern tränade Jenny Östling, nu 37, mycket och slarvade med maten. Samtidigt förlorade hon flera nära och kära på kort tid.

– Då började magproblemen. Det var som om kroppen protesterade och magen och tarmarna slutade samarbeta.

För åtta år sedan flyttade Jenny från lilla Strängnäs in till Stockholm. Hon upplevde storstaden och det nya jobbet i restaurangbranschen som stressigt och det blev ännu värre.

– Magen svullnade rejält, jag fick anfall med fruktansvärda knipkänslor och illamående och var ständigt trög i magen.

För sex år sedan gick hon till företagsläkaren.

– Jag fick göra alla möjliga undersökningar, gastroskopi, koloskopi, laktostest, glutentest och avföringsprov, men de hittade inget fel. Det troligaste är att jag har en besvärlig form av känslig tarm, det som kallas IBS.

Genom en bekant fick Jenny i höstas höra talas om en kostfiberprodukt från guarplantan, Sunwic, som man löser upp i vatten och dricker en gång om dagen. Nu har hon druckit fiberdrycken i ett halvår och magproblemen har minskat drastiskt.

Annons

– Jag märkte skillnad efter någon vecka. Jag är inte lika uppkörd och svullen längre. Jag får sällan knipanfall och går nu på toa tre, fyra gånger i veckan – mot högst två gånger i veckan förut.

Läs mer: Här är det första synliga beviset för IBS!

Indiska bönor botar

IBS är en förkortning av Irritable Bowel Syndrome. Det innebär en känslighet i tjocktarmen som kan ge magsmärtor, illamående, gaser och förstoppning eller diarré.

– Det är svårt att hitta kostråd som passar alla IBS-patitenter. De flesta har problem med gaser och oregelbundna toalettvanor och då är det bra med fiber. Men fiber från råkost, grovt bröd och baljväxter kan öka gasbildningen. Löslig fiber är lättare för magen att hantera, säger Margaretha Lilliecreutz, leg dietist på Värnamo sjukhus.

Sunwic är en vattenlöslig kostfiber av bönor från den indiska baljväxten guar. Produkten ökar också tarmens egna ”goda bakterier”. Den säljs på apotek och i hälsokostbutiker. Margaretha Lilliecreutz brukar rekommendera den till IBS-patienter.

Annons

– De flesta, kanske fyra av fem, har fått bättre toalettvanor och mindre uppblåsthet. Men det är även bra att se över hela sin livsstil. Bland annat stress brukar vara negativt för IBS-magar.

Läs mer: Svullen mage? Testa FODMAP-kosten!

MER LÄSNING:

Lista: Kolhydraterna som ger dig svullen mage

Anna: Min mage blev lugn med FODMAP

Maria: Så blev min mage platt och lugn

Maten som gör din IBS-mage lugnare

Antibiotika kan hjälpa mot IBS

Läsarfråga: ”Hur blir jag av med putmagen snabbt?”

MåBra-läsaren Pernilla har problem med att magen putar ut under naveln. Se vilka råd hon får av motionsexperten Katarina Woxnerud!

Läs mer: Hur blir jag av med putmagen snabbt?

AV: Kristina Rosenberg

FOTO: Thinkstock & Lennart Dannstedt

Annons