Första hjälpen mot envisa ballongmagar

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Fenomenet ballongmage, som egentligen beror på kostfiberkänslighet, drabbar många svenskar. Här berättar Peter Benno, mag- och tarmspecialist  vid Läkarhuset Högtorget i Stockholm, hur du kan undvika problemet.

 Så känner du igen det:

– Att svälla upp efter att ha ätit ärtsoppa är en klassiker, säger Peter Benno. Kål, lök, vitlök, ärter, bönor, frukt och fullkornsprodukter är rika på kostfibrer som tarmbakterierna älskar att festa på.

– Det som händer när vi äter kostfibrer är att det bildas gaser och fettsyror som stör tarmarna. Våra magar är inte gjorda för så stora mängder kostfibrer som myndigheter rekommenderar. Vissa av oss tål helt enkelt mer kostfibrer, som räknas till kolhydraterna, andra mindre.

Så behandlas det:

– Jag brukar rekommendera att man utesluter fullkornsprodukter, frukt och alla grönsaker – utom gröna bladgrönsaker och skalad gurka – under ett par veckors tid, säger Peter Benno.

Om det fungerar bra kan man sedan lägga till ett livsmedel i taget, gärna i kokad eller wokad form, och prova sig fram till vad magen tål och i vilken mängd.

 

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

Redaktionens tips
Dela på: