Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckTäta bröstHudcancerKlimakteriet

Första hjälpen mot envisa ballongmagar

24 aug, 2012 
Är din mage ofta svullen, stökig och allmänt i vägen? Här är knepen som lugnar och minskar risken för uppblåsta bråk!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fenomenet ballongmage, som egentligen beror på kostfiberkänslighet, drabbar många svenskar. Här berättar Peter Benno, mag- och tarmspecialist  vid Läkarhuset Högtorget i Stockholm, hur du kan undvika problemet.

 Så känner du igen det:

– Att svälla upp efter att ha ätit ärtsoppa är en klassiker, säger Peter Benno. Kål, lök, vitlök, ärter, bönor, frukt och fullkornsprodukter är rika på kostfibrer som tarmbakterierna älskar att festa på.

– Det som händer när vi äter kostfibrer är att det bildas gaser och fettsyror som stör tarmarna. Våra magar är inte gjorda för så stora mängder kostfibrer som myndigheter rekommenderar. Vissa av oss tål helt enkelt mer kostfibrer, som räknas till kolhydraterna, andra mindre.

Så behandlas det:

– Jag brukar rekommendera att man utesluter fullkornsprodukter, frukt och alla grönsaker – utom gröna bladgrönsaker och skalad gurka – under ett par veckors tid, säger Peter Benno.

Om det fungerar bra kan man sedan lägga till ett livsmedel i taget, gärna i kokad eller wokad form, och prova sig fram till vad magen tål och i vilken mängd.

 

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

Annons