Elektroniskt piller kan bli nyckel i kampen mot IBS

I dag kan ett läkarbesök innebära saker som mäta blodtryck, hjärtfrekvens och andningsfrekvens. Men i framtiden kanske du även får svälja ett elektroniskt piller för att ta reda på hur din mag- och tarmhälsa är.

Genom åren har det genomförts mycket forskning kring det sju meter långa mag- och tarmsystemet. Däremot är kunskapen om hur det komplexa organet fungerar fortfarande begränsad.

Läs också: Därför är din tarmflora nyckeln till hälsa och viktnedgång

Nu har australiska forskare tagit fram ett piller som kan läsa av mag- och tarmsystemet på tre olika gaser. Gaserna som mäts är vätgas, syrgas och koldioxid – resultatet skickas sedan till en dator, skriver Vetenskapsradion.

Kan hjälpa IBS-patienter

Pillret, eller kapseln, är 26 millimeter långt och 10 millimeter i diameter. Under pilotprojektet har frivilliga fått ta kapseln och sedan bära en sensor som tagit emot information från pillret var femte minut under sin väg genom tarmen , skriver nature.com.

Läs också: Slankare midja med nyttiga bakterier – så ska du äta!

Detta är första gången metoden testas på människor.

Gasnivåerna ska ge en bättre bild av bakteriefloran i tarmen och hur den påverkas av det vi äter.

Pilotstudien, som nyligen publicerades i Nature Electronics, är bara en början. Nästa steg blir att hitta samband mellan olika symptom och gasvärden.

Läs också: IBS: Så lyckades Ann bota sig själv – på en vecka

I framtiden hoppas forskarna att metoden ska kunna leda till bättre diagnostik för patienter med IBS. Förhoppningen är också att kapseln ska kunna svara på hur bra olika dieter och mediciner fungerar. Kanske kan metoden också användas för att skapa helt personliga kostplaner.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

IBS-mage eller svullen buk? Här är dieten som gör dig platt

Probiotika för magen

Läs också: IBS-mage eller svullen buk? Här är dieten som gör dig platt

Utvald läsning