Lista: Bästa och sämsta maten för din mage!

Detta är bästa och sämsta för din mage.
4 sätt att lindra IBS-magen
Slå på ljud

Uppdaterad december 2020.

Har du en känslig mage märker du antagligen av att vad du äter kan göra stor skillnad. Och du behöver inte lida av IBS för att magen ska säga ifrån — viss mat är helt enkelt svårare för alla magar att hantera. Sajten health.com har rankat maten som är snällast mot din mage – och värstingarna, här är hela listan!

Se ocksåOnt i magen efter måltid? 5 vanliga besvär – och hur du lindrar dem.

Sämsta maten för magen:

Friterad och fet mat

Magen har svårt att ta hand om för mycket fet mat, då den är svårsmält och stannar länge i matsmältningssystemet. Dessutom kan fet mat ge diarré. Testa att koka eller ånga maten hellre än att fritera eller steka den i fett. Om du ändå steker/friterar – låt maten rinna av på papper när den är klar.

Chilipeppar

Denna starka krydda kan ge halsbränna och ställa till det för framför allt dem med IBS-mage.

Mjölkprodukter

Laktoskänslighet är vanligt och ger magont, gaser och diarré. Kanske är du drabbad? Testa att utesluta laktos ut din kost under en period för att se om det blir bättre – idag finns mängder med alternativ till mjölk, ost och yoghurt som inte innehåller mjölkprodukter.

Majs

Majs innehåller cellulosa, ett fiber som kroppen har svårt att bryta ner. Majs kan därför ge gaser och magont om du inte tuggar kornet ordentligt. Dessutom är majs rikt på sorbitol, som är den sockeralkohol som ger majsen dess söta smak, och även kännt som ett sötningsmedel. Många med känslig mage kan reagera på sorbitol – som dock bara finns i den majs som odlas för att ätas som korn. Popcorn och majsmjöl är vanligtvis gjorda av andra typer av majs och inte lika svåra för magen.

Choklad

Förutom att choklad kan ge problem för dem med mjölkallergi kan de mindre mängderna koffein i den ge gaser, diarré och kramper. Det kan vara svårt att se hur mycket laktos chokladen innehållet, men generellt kan man säga att ju ljusare choklad desto mer laktos innehåller den. Över 70 procent kakao brukar vara laktosfri.

Kaffe

Koffeinet i kaffet kan ställa till det på samma sätt som den i chokladen. Det kan ge upphov till gaser, kramper och diarré för den som är känslig. Vill du ändå inte ge upp kafferasten? Ta en halv kopp istället för en hel.

Alkohol

För mycket alkohol kan ge diarré, magont och halsbränna – inte minst dagen efter om du har druckit mycket. Framför allt bör cider och andra drycker som innehåller både socker, kolsyra och alkohol undvikas, medan ett glas rött kan fungera bättre.

Läsk

Kolsyrade drycker ger en ökad mängd gaser i matsmältningssystemet, vilket kan orsaka smärta eller obehag och svullen mage. Tycker du att vanligt vatten är tråkigt kan du testa att smaksätta det med bär eller frukt.

Bästa maten för magen:

Yoghurt

Innehåller naturligt snälla magbakterier, probiotika, som skapar balans i magen och dödar andra, främmande bakterier. Var dock uppmärksam på att det inte är alla typer av yoghurt som innehåller denna bakteriekultur. Leta på förpackningen efter orden ”levande yoghurtkultur”.

Magert kött

Kroppen smälter lättare magert kött än fetare varianter. Rött kött och chark har i studier visat sig vara extra svårsmält, och kan göra att inflammatoriska ämnen bildas i tarmen.

Fullkornsprodukter

Innehåller mycket fibrer som är bra för mage och matsmältning, samt motverkar diarré. Några av de bästa livsmedlen med mycket fullkorn är fullkornsris, fullkornsdinkel och havrekli – men även popcorn!

Bananer

Innehåller också mycket fibrer och motverkar diarré, samtidigt som de underlättar matsmältningen.

Ingefära

Har använts i tusentals år mot illamående, kräkningar, gaser och kolik. Men täck på att inte äta mer än fyra gram per dag, annars riskerar du att får halsbränna!

Svullen mage? Prova FODMAP-dieten!

Av: Anna Sundesten Bild: Thinkstock

Läs mer:

17 sätt att bli kvitt svullen och gasig mage

Läkarens tipsar: Bästa maten att äta efter magsjuka

Maten som lindrar IBS – så ska du äta

Utvald läsning