Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Fodmap-dieten kan lindra dina mag- och tarmproblem

25 feb, 2015 
Har du mag- och tarmproblem? Lösningen heter kanske inte glutenfritt - utan FODMAP.
Annons

Allt fler svenskar köper glutenfritt. Men kanske helt i onödan. Ny forskning tyder på att gluten kanske inte är orsaken till dina magproblem. Det skriver den ansedda brittiska tidningen The Guardian i ett stort reportage.

Svenska experter är inne på samma spår.

– Det finns inga hälsovinster med att välja bort laktos och gluten om man inte är sjuk, säger Andrea Mikkelsen, medicine doktor och legitimerad dietist till Aftonbladet.

Hon menar att majoriteten av alla svenskar, som lider av orolig mage, egentligen har andra problem.

– Jag tror att många har ont i magen på grund av stress eller att man trycker i sig en påse godis på kvällen. Då är det verkningslöst att kompensera med laktosfri mjölk.

I stället för att byta ut mjölken eller brödet bör man se över sin livsstil. Rör på dig och lägg pengarna på frukt och grönsaker. Och ät inte upp hela godispåsen, är hennes råd.

Om magproblem ändå inte försvinner så bör man kontakta en läkare och en dietist.

Annons

För kanske lösningen stavas FODMAP (se listan på livsmedlen du ska undvika nedan).

Forskare vid Kings College i London och Melbournes Monash University tror nu att vissa typer av kolhydrater, Fodmap kallade, sannolikt är orsaken till kroniska magsmärtor och andra symtom som ofta tillskrivs glutenintolerans.

Fodmap är en viss typ av kolhydrater som inte absorberas så väl i tunntarmen. Forskare menar nu att de orsakar magsmärtor, uppblåsthet, gaser och annat som de som lider av symptom på IBS upplever.

Även fast Fodmap återfinns i väldigt många livsmedel, från torkad frukt till mjölk, finns de även i viss mat som innehåller gluten. Så medan bröd, pasta och spannmål som är baserade på vete kan ge tarmsymptom, är det troligtvis Fodmap – inte gluten – den troliga gärningsmannen, tror forskarna.

Forskare i Storbritannien och Australien menar att de lyckas behandla många (70 procent) med symptomen på Irritable Bowel Syndrome (IBS) och liknande tarmproblem med just FODMAP-dieten.

Annons

Även om Fodmap-dieten är ett relativt nytt begrepp i Sverige, är chansen stor att du lär höra mer om det i framtiden. Men experter varnar för att man inte ska hoppa på Fodmap som en ny trenddiet. Fastän det vanligtvis kallas en diet, betonar experter att det inte är en långsiktigt sätt att äta utan bör betraktas som ett diagnostiskt verktyg för dietister.

 

Här är FODMAP-listan

Fruktos (fruktsocker)

Undvik: Torkad frukt, äpplen, päron, vattenmelon, honung

Välj istället: Jordgubbar, banan, apelsin, ananas

Laktos (mjölksocker)

Undvik: Komjölk och mejeriprodukter från get eller får

Välj istället: Laktosfria produkter och hårdost

Oligosackarider (kostfiber)

Undvik: Kål, cashewnötter ärter, sparris, bönor, linser, lök, vete och råg

Välj istället: havrebaserade produkter, ris, potatis, tomat, morot, zucchini

Sockeralkoholer (sötningsmedel)

Undvik: Godis, halstabletter och tuggummi sötade med xylitol eller sorbitol

Välj istället: Produkter sötade med mindre mängd vanligt socker eller andra sötningsmedel.

Annons