Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTBE

Dietisten: Så slipper du uppsvälld mage

07 okt, 2016 
svullen mage kan bli platt!
Träning i all ära – men så länge magen är orolig och uppblåst kan det vara svårt att få den platt. Det finns dock hjälp att få.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

De vanligaste orsakerna till en uppsvälld mage är kost och stress. Det menar dietisten Sofia Antonsson, grundare av sajten IBSfri och aktuell med boken Magkänsla – handboken för dig med orolig mage och IBS.

LÄS MER: 8 gånger kroppen samlar vatten och så slipper du vätskan

– Hur man drabbas är individuellt. För vissa beror 20 procent av besvären på stress och resten på maten, för andra är det tvärtom. Men allra vanligast är det att besvären är kostrelaterade, säger hon.

Att ha problem med orolig och bubblig mage är vanligt – och så länge besvären inte ger dig några större problem i vardagen kan du försöka lugna ner magen med några enkla medel.

– Det kan vara bra att kolla igenom hur snabbt du äter, hur mycket du äter och på vilka tider. Att äta för mycket, för snabbt och oregelbundet kan nämligen göra att magen hamnar i obalans, säger Sofia.

Dessutom finns det en matgrupp som brukar ställa till det för magen – så kallade fermenterade kolhydrater, sådana som lätt jäser i tarmarna.

Annons

– Genom att utesluta eller dra ner på dessa kolhydrater kan du se om det är dem du reagerar på. Jag brukar rekommendera att man först minskar på vete, råg och korn, sedan på lök och vitlök, och sist på laktos. Testa detta under 1–2 veckor och se om du märker någon skillnad, säger Sofia.

Läs även: Här är bästa magövningarna för din ålder

För vissa blir besvären så pass stora att hela livet påverkas, till exempel med svåra diarréer och värk. Då ska man söka hjälp, menar Sofia. Det kan vara IBS, en funktionell mag- och tarmsjukdom, som är den bakomliggande orsaken.

– Det finns behandling med vetenskaplig effekt mot IBS, så kallad FODMAP. Den går ut på att man eliminerar vissa livsmedel under en period och sedan introducerar dem långsamt igen. På så sätt kan man se vilka livsmedel man är känslig mot. Det kan också vara bra att göra någon form av stresshantering, såsom medicinsk yoga.

Stressens inverkan på magen beror bland annat på att man andas fel.

– En grund och stressad andning påverkar diafragman. Och om den är stel och spänd blir magen uppblåst. Därför är det viktigt att fokusera på både stresshantering och rätt kost för att slippa besvären, säger Sofia.

Annons