Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

"Min mage blev platt & lugn med FODMAP"

03 jun, 2013 
Äntligen har Anna Källman fått bukt med sin svullna mage. Det tog bara några dagar – med FODMAP.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Anna Källman hade nästan jämt uppsvälld mage och gaser som inte ville komma ut. Hade hon inte diarré så var hon förstoppad.

– Det var min vardag att ha problem med magen, säger hon. Men sedan i höstas har hon inga besvär längre. I dag är hon en sprudlande glad tjej som har nära till ett leende.

– Jag trodde inte att jag kunde må så här bra, säger hon.


Stressmage var IBS - irritable bowel syndrome

Magproblemen började under en stressig period i livet för åtta år sedan. Det var så mycket som skulle hinnas med, universitetsstudier, extrajobb två gånger i veckan och en hund som skulle lämnas och hämtas på dagis. De första tecknen på att något var fel var att magen bubblade och lät. I början kom och gick problemen. Men allteftersom blev oron i magen alltmer kronisk. Att besvären kunde vara stressrelaterade blundade Anna för.

– Jag ville inte sluta med något även om jag anade att jag hade mycket på en gång, säger hon.

Annons

Eftersom Anna misstänkte laktos- eller glutenintolerans gick hon till läkaren och testade sig för olika allergier. Men testet visade inget utslag. I stället fick hon veta att hon led av irritable bowel syndrome, IBS. Anna testade alla möjliga mediciner, men ingenting fungerade. När hon hörde talas om kostmetoden FODMAP anmälde hon sig till en kurs för att lära sig grunderna. Där fick hon testa att utesluta alla kolhydrater som jäser i magen, bland annat alla fyra sädesslagen samt många frukter, grönsaker och laktos.

Med FODMAP blev jag bättre på tre dagar

– Jag blev bättre på tre dagar. Då kunde jag glömma bort att jag över huvud taget hade en mage, säger hon. Att följa FODMAP-kost kan vara krångligt ibland.

– Det svåra är att undvika lök, eftersom det finns i allt, som buljong och kryddmix, säger Anna. Att gå ut på restaurang kan också ställa till det.

– Därför har jag alltid med mig matlåda till jobbet. Sköter jag mig så mår jag strålande, säger hon. Många som har testat Fodmap kan också prova att återinföra ett livsmedel i taget. Det är inte säkert att man är lika känslig mot allt, vissa kan till exempel tåla laktos trots IBS. Anna har så smått börjat testa vilka livsmedel som hon klarar av.

Annons

– Avokado gick bra, men inte svamp eller lök, tyvärr.

Förutom att hon lagt om sin kost totalt har Anna dragit ner på tempot och ställer inte lika höga krav på sig själv. Hennes långa att-göra-lista, som ständigt gav henne dåligt samvete, har hon gömt. Dessutom har hon börjat äta långsammare.

– Det är svårt att lära om, men det är jättehäftigt och skönt att känna att jag kan må normalt, säger hon.

Svullen mage? Prova FODMAP-dieten!

Cashewnötter har hög FODMAP – och är därför mindre bra för känsliga magar!

Upplever du att din maghälsa blir bättre av glutenfri kost, men är inte uttalat glutenintolerant? Då kan du ha så kallad ”mjölmage” och vara känslig för kolhydratrik kost. Lösningen kan vara FODMAP, en diet som hjälper dig utesluta de värsta kolhydratbovarna.

Läs mer om FODMAP-dieten

AV: Maja Lundbäck & Jennie Sandberg

BILD: Andrea Björsell

Annons