HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Forskare tror att man hittat lösningen på IBS

19 aug, 2022 
kvinna har ont i magen samt blivit smärtfri
En norsk forskare menar att han hittat en överlägsen behandling för personer som lider av IBS – fekal transplantation. Så här funkar det.
Annons

Cirka 15 av 100 svenskar uppskattas vara drabbade av IBS. För många har sjudomen stor inverkan på vardagen och man har ofta testat otaliga dieter och behandlingar för att få bukt med besvären.

Magdy El-Salhy är överläkare och professor vid universitetet i Bergen. Han forskar om fekal transplantation för IBS-patienter och hans senaste forskningsartikel visar att de deltagare som fått en fekal transplantation genom studien fortfarande har god effekt av detta, flera år senare.

Se video: Magdoktorns tips för IBS

Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblemBrand logo
Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblem

Fekal transplantation botemedel mot IBS

– Vi tror att vi har hittat botemedlet mot IBS med fekal transplantation. Vi ser att hälften av de som fått behandling hos oss har blivit helt friska, andra hälften har förbättrats avsevärt. Det här är en sensation, säger El-Salhy i norska VG.

Annons

Kan även hjälpa vid andra åkommor

El-Sahly tror också att hans forskning kan bana väg för fekal transplantation för att behandla andra sjukdomar än IBS.

– Vi har tagit fram en egen metod för hur vi genomför transplantationen, som skiljer sig från tidigare forskning.

Detta behövs det dock fler studier på.

Kritiker vill hitta enklare sätt att balansera tarmfloran

Fekal transplantation är dock ett stort ingrepp i en människas tarmflora och det är svårt att veta exakt hur transplantationen kommer att påverka tarmfloran i förväg. Därför vore det ännu bättre att försöka hitta vad som orsakar den här obalansen i tarmfloran och hitta enklare sätt att åtgärda det på.

Det här är fekal transplantation – så går det till

Vid fekal transplantation överförs friska tarmbakterier från en individ till en mottagare. Förhoppningen är att dessa ska ersätta de skadliga bakterier som orsakar besvären och återställa tarmfloran. Transplantationen kan genomföras på flera olika sätt, till exempel genom koloskopi, lavemang, kapslar eller magsond.

Effekt av fekal transplantation för IBS-drabbade

Sammanlagt deltog 125 personer med IBS i den norska studien. Av dem fick 38 personer placebo, 42 personer fick 30 gram donatoravföring och 45 fick 60 gram donatoravföring.

Två år efter transplantationen svarade 26,3 % av de som fick placebo, 69,1 % av de som fick 30 gram donatoravföring och 77,8 % av de som fick 60 gram donatoravföring att de mådde bättre.

Tre år efter transplantationen svarade 27,0 % av de som fick placebo, 64,9 % av de som fick 30 gram donatoravföring och 71,8 % av de som fick 60 gram donatoravföring att de mådde bättre.

Källa: Gastrojournal.org, VG

Foto: TT

Annons