HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Nya rön: Bästa behandlingarna mot IBS!

19 dec, 2015 
Så botar du din IBS
Vill du slippa en bubblande ballongmage? Här är behandlingarna med bevisad effekt!
Annons

Magknip, gaser och omväxlande lös eller hård mage. Mellan 10 och 20 procent av svenskarna lider av folksjukdomen IBS och de flesta drabbade är kvinnor. Så långt är experterna överens.

Men vad åkomman beror på – och varför kvinnor drabbas extra hårt – vet man inte säkert. Det råder också delade meningar om vad som hjälper mot sjukdomen: Det finns mediciner, kosttillskott, naturmedel och livsmedel som ska lindra symtomen.

Men vad är egentligen effektivast? SBU, statens beredning för medicinsk utvärdering, har tittat närmare på två vanliga behandlingar: fibrer och probiotiska bakterier i till exempel fil och yoghurt. Och båda kan lindra vissa symtom vid IBS.

Probiotika mot IBS

– Probiotika i kosttillskott, fil och yoghurt innehåller lite olika bakteriestammar. Tyvärr vet vi inte exakt vilken stam som är effektivast. Dessutom har de drabbade lite olika symtom. Man ska också vara medveten om att probiotika inte hjälper alla med IBS, säger Susanna Walter, mag- och tarmläkare och forskare vid Linköpings universitet. Hon har också varit sakkunnig i den grupp på SBU som har tittat på behandling med probiotika och fibrer mot IBS.

Annons

Man får helt enkelt prova sig fram för att se vilken produkt som hjälper mot de symtom man lider mest av. Bäst hjälp tycks de som lider av uppblåsthet och gaser få, men det har även en viss effekt på magsmärta.

– Effekten kan komma först efter 2 till 4 veckor så man bör ha lite tålamod när man provar sig fram. Känner man sig inte bättre efter ett par månader, byt till en annan produkt med andra bakteriestammar, tipsar Susanna Walter.

Fibrer mot IBS

SBU har också tittat på om fibrer kan lindra symtomen. De finns i två former: lösliga och olösliga. Båda binder vatten och sätter fart på tarmarna. Men det är bara de lösliga fibrerna som hjälper vid IBS. De finns i frukt, grönsaker och psylliumfrö, men kan också köpas receptfritt på apotek under namnen Vi-Siblin, Lunelax och Husk.

– Fibrer är dock inte bra för alla med IBS. En del kan reagera med gaser. Så även här får man testa sig fram och se vad magen tål, säger Susanna Walter.

Annons

Att det är så knepigt att hitta lindring beror på att IBS yttrar sig olika hos de drabbade: det enda gemensamma symtomet är obehag och ont i magen, sedan kan det skilja sig åt. Vissa får till exempel diarré, andra förstoppning. En del blir trötta och nedstämda, andra inte.

Troligen orsakas IBS av flera olika saker. Hos en del kan den bero på störd bakterieflora i tarmen, men det finns säkert andra bakomliggande mekanismer också. Tyvärr finns det inget prov i dag som visar vilken typ av IBS man har. Man får helt enkelt försöka identifiera det huvudsakliga symtomet och sätta in behandling mot det.

Fler behandlingar mot IBS

Här kommenterar Susanna Walter fungerande behandlingsmetoder mot IBS.

Läkaren: Här är bästa behandlingarna mot IBS

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

Annons