Ballongmage? Då ska du undvika det här otippade livsmedlet!

04 jul, 2019 
Skippa detta om du har IBS!
Brukar din mage blir svullen och uppblåst efter maten? Det behöver inte bero på kål, bönor, lök eller annan gasbildande mat. Istället kan det bero på ett helt annat livsmedel!
Annons

Mycket fibrer och gasbildande grönsaker är ökända för att få en känslig mage att bli bubblig och uppblåst. Men nu har forskare hittat en ny orsak till ballongmage: nämligen salt. Salt är känt för att binda till sig vätska och det verkar även försvåra matsmältningen, vilket gör att det bland annat bildas gaser i tarmarna.

I djurstudier har man dessutom sett att mycket salt påverkar tarmens goda bakterier negativt. Även det kan bidra till gaser.

Saltbovarna du ska undvika

I den nya studien såg man att personer som åt en saltrik kost fick 27 procent mer problem med uppblåsthet. Det allra bästa sättet att få i sig mindre salt är att undvika ultraprocessad mat som korv, chark, bröd, färdigrätter, bordsmargarin, ost och snabbmat.

Recept.se Nyhetsbrev

I Sverige får vi i genomsnitt i oss ungefär dubbelt så mycket salt som rekommenderas. Det mesta av saltet, cirka 80 procent, kommer just från färdiga livsmedel.

5 andra tips mot ballongmage:

  • Öka motionen. I en svensk studie såg man att IBS-symtomen minskade med 40 procent om man konditionstränade 20 till 60 minuter 3 till 5 gånger i veckan.
  • Begränsa ditt intag av färdigrätter, snabbmat, friterat och kolsyrade drycker.
  • Drick vatten. Vissa tycker att pepparmints-te lindrar gaserna.
  • Ät mindre portioner.
  • Ät mer fibrer i form av grönsaker och fullkorn. Men var försiktig! Öka på långsamt och i små portioner och glöm inte att få i dig tillräckligt med vatten i samband med att du äter fiberrikt.

Foto: TT

Annons

Läs mer:

Alltid gasig i magen? Så gör du för att minska besvären

IBS-symtom kan lindras – med motion

Hur mycket salt ska man äta?

Annons